Portal 072info

Misija MMF-a početkom novembra stiže u BiH

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će kreiranje budžeta institucija BiH za narednu godinu i nastavak započetih reformi biti glavne teme razgovora sa misijom MMF-a, koja bi početkom novembra trebalo da posjeti BiH. 

Bevanda kaže da će izvršni direktor MMF-a Men Snel početkom naredne godine posjetiti BiH kada će se nešto više znati o eventualnom novom aranžmanu, a biće jasnije i neke stvari u vezi sa provođenjem reformi u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će i Republika Srpska, nakon Federacije BiH, usvojiti zakon o radu, kao jedan od uslova za dobijanje novog stend-baj aranžmana za BiH, Bevanda je rekao da su vlasti u Srpskoj svjesne svojih obaveza i da ozbiljno rade na tome, ali da je to, ipak, pitanje za njih.

“Što se budžeta tiče, svaka vlada ima svoje zakonske obaveze i već smo u periodu kada se nacrti budžeta za iduću godinu finaliziraju, s tim da entiteti imaju i zakonsku mogućnost rebalansa svojih budžeta”, rekao je Bevanda za “Dnevni avaz”.

On smatra da će, na političkom planu, sporazum između SDA i SBB-a BiH stabilizovati političku scenu u BiH.

Prema njegovim riječima, nakon formiranja vlasti na federalnom nivou, trebalo bi da uslijedi i prekompozicija vlasti na nivou BiH.

Podijelite članak