Portal 072info

Misija na Marsu: Krater nazvan po mjestu u BiH

Krater Jezero na Marsu, za koje je NASA objavila prije dva dana da će biti nova lokacija sljedeće velike misije na toj planeti, dobio je ime prema naselju Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini.

Tako se navodi na sajtu Međunarodne astronomske unije, organizacije osnovane 1919, koja je zadužena za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida te drugih nebeskih tijela i pojava.

Svjetski mediji također su prenijeli tu informaciju, navodeći da je ime kratera prigodno jer je, prema NASA-i, jednom bilo mjesto gdje se nalazilo jezero, nastalo od široke riječne delte.

NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

Dodaje se da su se tu mogle “nakupiti i očuvati prastare organske molekule i drugi potencijalni znakovi mikroba iz vode i sedimenata koji su se ulijevali u krater prije nekoliko milijardi godina”.

“Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina, koji bi mogao dati odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji. Uzorci s ovog jedinstvenog područja promijenit će način na koji razmišljamo o Marsu”, istaknuo je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Misija “Mars 2020”, koja bi trebala službeno početi u julu 2020, obuhvata slanje rovera, robotskog vozila, na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je možda nekad bilo života.

Krater Jezero izabran je među 60 potencijalnih lokacija nakon detaljnog istraživanja i planiranja naučnika.

Jezero je naselje u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kojem živi nekoliko stotina stanovnika.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box