Portal 072info

Misija OSCE-a u BiH u globalnoj kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja

Misija OSCE-a u BiH učestvuje u globalnoj Kampanji bijele vrpce, kao dio kampanje pod nazivom “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” kojom se prepoznaje pozitivna uloga što je muškarci imaju u sprječavanju nasilja nad ženama.

Muškarci u institucijama vlasti, novinari i druge javne ličnosti u BiH nosili su bijele vrpce kao simbol borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

– Moramo zaustaviti rodno zasnovano nasilje i osigurati da žene žive život bez nasilja. Pridružujući se Kampanji bijele vrpce, radimo na tome da podstaknemo svakog muškarca i dječaka da se bezbjedno i djelotvorno suprotstavi neprihvatljivom ponašanju prema ženama – rekao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore.

Predsjednica Udruženja “Mreža žena policajaca u BiH” Suvada Kuldija, u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, redovno obučava druge policijske službenike da bi se osiguralo da predmeti nasilja u porodici budu pravilno procesuirani.

– Moj cilj je osigurati da se Zakon o zaštiti od nasilja u porodici dosljedno provodi na svim nivoima. Moramo podizati nivo svijesti o bezbjednosnim implikacijama nasilja nad ženama, koje mnogi često zaboravljaju – kazala je.

Kampanja bijele vrpce započela je u Kanadi kao reakcija na masakr počinjen na univerzitetu École Polytechnique 6. decembra 1989. godine. Danas ona predstavlja globalni pokret koji promoviše zdrave odnose, ravnopravnost spolova i saosjećajnu viziju muževnosti. Kampanja podstiče muškarce da prihvate svoju ulogu pozitivnih, snažnih uzora mladićima i dječacima oko sebe tako što vrednuju žene kao ravnopravne osobe. Kampanja se obilježava između 25. novembra i 10. decembra svake godine – saopćila je Misija OSCE-a u BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box