Portal 072info

MISIMOVIĆ: Nije mi ni do terena ni do novca, želim samo biti s porodicom

– Da, istina je. Završio sam karijeru.

Ovim riječima započeo je razgovor za “Dnevni avaz” Zvjezdan Misimović, koji se neočekivanom odlukom da okači kopačke o klin pridružio spisku velikana koji će u knjigama o bosanskohercegovačkom fudbalu ubuduće biti upisani pod poglavljem legendi.

Nije neprirodno da fudbaler s nepune 33 godine odluči za sva vremena napustiti teren, naročito ako već mjesecima nema klub. No, Zvjezdanova objava ipak je izazvala iznenađenje. Otkud sad to, kada je prije samo nekoliko dana bio pred potpisom ugovora s Bohumom, koji bi ga poslije angažmana u Kini vratio na evropsko tlo?

Ravnodušan sam

– Istina, bilo je priče s Bohumom, oni su uvijek bili zainteresirani za moj povratak. No, nije bilo ništa konkretno. Ostalo je samo na interesu. Ali, nije bio samo Bohum. Ponuda je bilo dosta zaista, a neke su bile finansijski izvanredne. Međutim, nije bila nijedna koja bi me natjerala da promijenim planove, jer mi nije stalo do novca – kaže za naš list Misimović.

Na pitanje šta je presudilo da digne ruke od fudbala, prije pola godine umirovljeni reprezentativac BiH je odgovorio:

– Nije baš da sam potpuno izgubio volju za fudbalom, ali evo već nekoliko mjeseci sam bez angažmana i ne osjetim da mi nedostaju treninzi i utakmice. Kada pomislim na to, prilično sam ravnodušan. A čim ta volja i želja nisu na 100-postotnom nivou, znači da ne vrijedi više igrati.

Dosta selidbe
 
Ono što, kako sam kaže, vrijedi je – biti s porodicom.

– Svih ovih godina mnogo mi nedostaje porodica. Igrao sam na drugom kraju svijeta i bio bez njih. Dosta mi je toga. Ne želim da se više selim, putujem i budem bez supruge i djece. I upravo su oni razlog koji me vukao do odluke – govori Misimović.

Na pitanje šta dalje, Zvjezdan je odgovorio:

– Sada ništa. Možda ću u menadžerske vode, ali još ništa definitivno nisam odlučio. Znam samo da trenerski posao nije baš za mene, tako da tu opciju ne razmatram. Neću žuriti nigdje. Živjet ću u Minhenu, neka se djeca školuju… Uživat ću s njima.

O reprezentaciji: Želim BiH još mnogo prvenstava

U dresu reprezentacije BiH Misimović je ostavio neizbrisiv trag. Ostat će upamćen kao jedan od najvećih majstora koji su ga obukli, fudbaler čije su zasluge za razvoj našeg tima nemjerljive.

Zvjezdan se oprostio nakon Mundijala u Brazilu, koji mu je, na neki način, zaključio vrhunsku karijeru, a to je, kako sam priznaje, učinio jer je i sam naslućivao da bi uskoro mogao definitivno ostaviti fudbal.

– Kada sam odlučio otići iz reprezentacije, znao sam da me u zimu čekaju velike odluke, a možda i oproštaj. Nisam otišao zato što sam se zasitio pobjeda s reprezentacijom – kaže Misimović.

Odlaskom Zvjezdana ostala je velika rupa u timu koja još nije začepljena, što se odrazilo i na rezultate u ovim kvalifikacijama, ali on tvrdi da će reprezentacija doći na svoje.

– Reprezentacija će i bez mene pronaći put do novih pobjeda. Tačno je da smo loše počeli ciklus, ali Andora je prilika da se podigne samopouzdanje i da sve krene boljim putem. Treba pobijediti Izrael i sve će izgledati drugačije – tvrdi Misimović.

A reprezentacija će mu ostati u najljepšem sjećanju.

– Svakako da hoće. Bilo je tu prelijepih trenutaka, a na kraju i nastup na Svjetskom prvenstvu, o kojem sam sanjao kroz cijelu karijeru. To ću pamtiti dok sam živ, a reprezentaciji BiH želim da izbori još mnogo svjetskih i evropskih prvenstava – rekao je Misimović.

Sarajevo je na pravom putu, ali ja idem svojim

Otkako je bez kluba, Misimović se u nekoliko navrata dovodio u vezu s Fudbalskim klubom Sarajevo, ali kaže da njegov dolazak na Koševo nikada nije bio realna opcija.

– Nekoliko puta sam pričao s Abdulahom Ibrakovićem i Dinom Selimovićem. Imaju veoma dobar koncept i definitivno su na pravom putu, ali nikada nisam sebe vidio u toj priči. Što se tiče Sarajeva, neka nastave kako su započeli, a ja idem svojim putem – rekao je Misimović.

M.TANOVIĆ/Avaz.ba

Podijelite članak