‘MISLIO SAM DA ĆU UMRIJETI’: Pao s jahte dok je mokrio pored otoka Tutukake. Tada je počeo horor…

Podijelite vijest

Novozelanđanin Todd Vercoe (36) borio se tri sata s divljim valovima, gromovima i munjama, nakon što je u subotu pao s jahte u more daleko od sigurne obale. Veliki val srušio ga je s palube dok je mokrio u more. Dvojica njegovih prijatelja spavala su u potpalublju, a jahta navođena autopilotom nastavila je put. Nakon što je uspio doplivati do plaže na izoliranom poluotoku, pedesetak kilometara udaljenom od gradića Whangareija na Sjevernom otoku Novog Zelanda, nogama je u pijesku ispisao SOS, u nadi da će netko vidjeti njegov poziv upomoć.

Mislio je da neće preživjeti.

– Upalili smo autopilot i ubrzali kako bismo na Tutukaku stigli prije mraka – kazao je Vercoe te dodao kako su bili otprilike 9 kilometara udaljeni od obale kad se odlučio ‘olakšati’.

– Tada sam pao. Urlao sam i vrištao čim sam udario u površinu mora. No nije bilo šanse da me pokraj bučnog motora čuju, posebice jer su bili u potpalublju – kazao je.

Gledao je jahtu kako se udaljava i ne ostavlja mu puno izbora. Mogao se ili smrznuti ili početi plivati prema obali. Na sebi nije imao prsluk za spašavanje.

– Mislio sam da ću se zalediti ako ostanem na mjestu, pa sam odlučio početi plivati. Ponavljao sam u sebi, ‘nemoj se predati’ – kazao je ličilac iz Langs Beacha te dodao kako nije nešto osobit plivač.

Najveća briga bili su mu morski psi.

– U jednom trenutku mislio sam da neću uspjeti. Natjeravao sam samog sebe kako bi došao do obale. Bila je to zbilja čista volja.

Nakon tri sata plivanja, napokon je nabasao na kamenje otoka Rimariki, no odlučio je otplivati malo dalje do zaljeva Kaituna.

Tamo je nogama ispisao SOS u pijesku. Naime, dok je plivao u daljini je ugledao spasilački helikopter kojeg su njegovi prijatelji pozvali čim su shvatili da Todda nema na brodu. Osim helikoptera u potragu je krenuo i spasilački brod.

Pilot Russell Procter kazao je kako se noć spuštala pa su odlučili sletjeti na otok i pripremiti se za noćni let kako bi nastavili potragu. U tom trenutku vidjeli su čovjeka kako manično maše pokraj natpisa u pijesku.

– Osjetio sam takvo olakšanje kad sam ih ugledao – kazao je Novozelanđanin.

Liječnici u helikopteru kazali su kako je kad su ga našli bio pothlađen, pa su ga odmah poslali na tuširanje i ogrnuli ga toplim dekama te mu dali vruću kavu da dođe k sebi. Također, sanirali su mu malu porezotinu na nozi.

– Ne bih ovo više ponovio – zaključio je Vercoe.

DEPO PORTAL