Mislite da su cijene goriva u Bosni i Hercegovni visoke? Preko granice nije ništa bolje

gorivo

Nažalost, inflacija i posljedice globalnih problema ne štede nikoga. To je posebno vidljivo na benzinskim pumpama, gdje su cijene i dalje rekordno visoke. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Ovo je dobro zapamtiti u slučaju planiranja godišnjeg odmora.

Ljeto opet stiže u naše krajeve!

U nadolazećim mjesecima mnogi će vozači krenuti na duga, turistička putovanja, koja će ove godine biti veoma skupa. Uglavnom zbog cijena na benzinskim pumpama – kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu, gdje je, također bilo poskupljenja.

U nekim zemljama iznosi koji se plaćaju za litru 95 bezolovnog benzina ili dizelskog goriva premašili su protuvrijednost od 1,5 euro. Iako trenutne cijene kod nas dostižu rekordne razine, velika većina njih skuplja je nego u Bosni i Hercegovini. Jedan od izuzetaka je Mađarska, doduše samo u teoriji, jer lokalne vlasti sada uvode više cijene za strance?

Kada planirate rutu po Evropi, preporučljivo je provjeriti cijene goriva u pojedinim zemljama. Kako se pokazalo, razlike između pojedinih zemalja mogu biti znatne. Primjer je nesklad između Austrije i Švicarske, primjerice na putu za Italiju ili iznosi između Belgije i Nizozemske ako namjeravate posjetiti Benelux.

Planiranjem svojih točilišta unaprijed uštedjet ćete mnogo novca koji je bolje potrošiti na druge turističke užitke. U nastavku možete pronaći popis često posjećenih evropskih zemalja s prosječnim cijenama goriva.

Definitivno su u najgoroj situaciji vozači koji idu u Nizozemsku, Dansku ili Švicarsku. Na drugom kraju ljestvice nalazimo Austriju, Sloveniju i Mađarsku gdje točimo najjeftinije. No, vrijedi zapamtiti da je situacija vrlo dinamična, pa se cijene, baš kao i u Bosni i Hercegovini, stalno mijenjaju. Zato je dobra ideja ažurirati svoje znanje prije odlaska na turneju. Za trenutne cijene na evropskim benziskim pumpama posjetite Točenje u Evropi

Automobili.ba