Misterija: Gdje je nestao mladić El-Emin Hadžić

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nestanak El-Emina Hadžića 3. januara na Ponijerima kod Kaknja postao je prava misterija i za istražitelje, jer se ovom mladiću od tada gubi svaki trag. U nekoliko navrata na širem lokalitetu Ponijera organizirane su masovne potrage za 22-godišnjakom, a ovaj slučaj prate brojne kontroverze.

Prvo, izjave dvojice svjedoka. Jedan je tvrdio da je tog jutra vidio Hadžića podno skijaške staze na Ponijerima, a drugi da ga je 4. januara ujutro vidio u Kamenici kod Zavidovića.

Vreća za spavanje

U međuvremenu je pas tragač Gorske službe spašavanja stanice Sarajevo pronašao trag u jednoj od vikendica, tačnije u vreći za spavanje, pa je zaključak da je Hadžić tu spavao. Vreća za spavanje još je na vještačenju.

Nejasno je i zašto Hadžićevi prijatelji, koji su bili s njim u vikendici iz koje je izašao ujutro 3. januara, nisu odmah dali izjave policiji nego 24 sata poslije. Jedan od njegovih prijatelja spominjao je policijskim istražiteljima dva automobila, terence Volvo i Audi. No, na snimku nadzorne kamere na Ponijerima u to vrijeme vidi se samo Audi.

Nije do kraja jasno ni čiji je BMW kojim Hadžićevi drugovi nisu mogli izaći na cestu i krenuti u Kakanj pa su se nakon toga vratili u vikendicu da se ugriju. Osim toga, Hadžić nijedan svoj dokument nije ponio sa sobom. Ni ličnu kartu. Sve mu je ostalo kod kuće. I to je policiji prijavljeno nekoliko dana poslije.

Također, na snimku iz vikendice koji su Hadžićevi drugovi pokazali policiji, vidi se da svi sjede u majicama kratkih rukava, jer je gorjela vatra. Svi osim Hadžića, koji je bio u jakni s kapuljačom na glavi.

Ko je “drug” koji je za El-Eminom izašao kad je ovaj istrčao iz vikendice i krenuo prema skijaškoj stazi, udaljenoj kilometar zračne linije od vikendice? Ostaje nejasno zašto ga nije zovnuo ili krenuo za njim kad je vidio da ide kroz snijeg dubok više od metar.

Nejasno je i zašto odmah nije pozvao policiju ili ostatak društva pa da svi krenu za Hadžićem.

U vikendici su pronađene El-Eminove tenisice u kojima je krenuo i došao na Ponijere, a nedostaje par čizama. To je u ispovijesti za “Avaz” rekao i njegov otac Samir.

– Supruga mi je rekla da je otišao lagano obučen. Nikako nije bio obučen za planinu. Žao mi je što nisam izašao da se pozdravim s njim – rekao nam je ranije Samir.

1.000 eura

To može značiti da El-Emin nije planirao ići na Ponijere.

Ne treba zanemariti ni da je Hadžić imao 1.000 eura kod sebe. Ovu informaciju su u prvi mah potvrdili svi i iz porodice, a tako je rečeno i u policiji. To je tek nekoliko dana poslije proglašeno glasinom i špekulacijom.

Vikendica u vlasništvu policajca

Vikendica u kojoj je Hadžićevo društvo sijelilo u noći sa 2. na 3. januar, u vlasništvu je policajca. U Hadžićevom društvu navodno je bio i brat vlasnika vikendice.

– Imamo osjećaj da se nešto krije od nas, odnosno da saradnja porodice nije na najvišem nivou – kazali su nam izvori iz policije.

AVAZ.BA