Misterija ukradene bebe poslije pola vijeka potresla Ameriku (VIDEO)

Podijelite vijest

464179_htpaulfronczakabcnewbugsplitkb13091716x9608_f

Mali Pol Fransak je samo dan nakon rođenja ukraden majci iz naručja u jednoj bolnici u Chicagu. Žena odevena kao medicinska sestra ušla je u bolničku sobu i odnijela ga rekavši da ljekar želi da vidi bebu.

U istrazi o otmici koja se desila prije 50 godina FBI je godinu dana kasnije došao do zaključka da je beba koja je u New Yorku pronađana napuštena u kolicima dijete Fransakovih, čime je slučaj smatran okončanim.

Pre godinu dana, međutim, 49-godišnji Pol Fransak je uradio DNK test i ustanovio da ljudi koji su ga odgajili nisu njegovi roditelji. U nadi da će razriješiti sopstveni identitet, a ujedno i pronaći pravog Pola Fransaka, i na taj način se najbolje odužiti onima koji su ga podigli kao sina, obratio se medijima.

Slučaj je ubrzo privukao toliku pažnju u SAD i inostranstvu, da se čak i FBI osjetio prinuđenim da ponovo pokrene istragu koja je odavno zatvorena.

Iako je od otmice prošlo pola vijeka, savremeni naučni metodi pružaju nove mogućnosti u istrazi, pa tako kompjuterski modeli koji na osnovu fotografije bebe mogu da pokažu kako bi ta osoba danas izgledala, i pouzdani DNK testovi, pružaju novu nadu i mogućnost da se svaki materijalni dokaz ispita sa sigurnošću.

“Kraljica socijalnih službi” jedna od osumnjičenih

Zahvaljujući kompjuterskog rekonstrukciji lica objavljenoj u medijima javilo se već nekoliko ljudi, među kojima i Sem Miler iz Dalasa, također usvojen kao beba, a čija je sličnost sa rekonstruisanim licem frapantna. DNK analiza i podaci o njegovom usvajanju isključili su, međutim, mogućnost da je on pravi Pol Fransak.

Istraga se u međuvremenu usredsredila na Lindu Tejlor, osuđivanu prevarantkinju koja je 1970-tih i 1980-tih u Chicagu bila poznata kao “kraljica socijalnih službi”, jer se zahvaljujući vještom prerušavanju izdavala za predstavnicu socijalnih službi i naplaćivala “dažbine”, a u više navrata, sumnja se, čak i krala bebe, i radi usvajanja prodavala bebe.

„Moja majka je bila sposobna za sve. Ne samo da ukrade bebu, mogla je da ukrade i vas“, ispričao je u intervjuu za Ej-Bi-Si njen sin Džoni Harbag (64).

Štaviše, on tvrdi i da prepoznaje Pola Fransaka sa fotografije koja je porodilištu snimljena na dan rođenja. Kaže da je dječak koga je majka donijela neko vrijeme boravio kod njih, da su ga zvali “Tigar”, i da se igrao s njim. Jednog dana, beba je nestala kao što se i pojavila, a Harbag je “uvjeren” da ju je odnio jedan od majčinih prijatelja iz Tenesija.

Harbag, sem toga, tvrdi i da je njegova majka često imala običaj da se predstavlja kao doktorica ili medicinska sestra, i da je imala čitavu sobu punu najrazličitijih perika i odjeće za medicinsko osoblje. Tejlorova je, nažalost umrla pre 12 godina, ali policija sada drugim očima gleda na njenu eventualnu umješanost u ovakav slučaj i sa obnovljenim elanom ispituje sve tragove koji do nje vode.