Misterija: Zdrava beba koja ne može da otvori usta (VIDEO)

Podijelite vijest

beba

Desetomjesečni Vajat Skot iz Otave u Kanadi lekare zbunjuje još od rođenja. Ova inače u svakom pogledu zdrava beba ne može da otvori usta i ima blokadu vilice.

Ovakvo stanje, poznato kao kongenitalni trizmus (urođeni grč donje vilice) rijetko je i obično predstavlja posledicu sraslog viličnog zgloba, ili suvišnih mišićnih vlakana i tetiva. Snimci CT skenerom i magnetnom rezonancom pokazali su, međutim, da kod malog Vajata nije u pitanju ništa od toga.

“Dijete ne može da otvori usta, a za to nema nikakvog vidljivog razloga. Inače je sasvim zdrav mali dječak”, zbunjen je dečiji otorinolaringolog Vakani iz Dječije bolnice Istočni Ontario.

Ovakvo stanje, sasvim razumljivo, izluđuje dječakove roditelje, jer otežava hranjenje, a već su u više navrata morali da zovu i hitnu pomoč, jer je dijete počinjalo da se progutanim ili povraćenim sadržajem, ili pak viškom pljuvačke koju, poput svih beba luči, ali koja zbog zatvorenih usta ne može da iscuri napolje. Da i ne govorimo o tome da će neobična tegoba prestavljati veliki problem kada mališan bude trebalo da progovori.

Ljekari su do sad koristili botoks da bar do nekle opuste Vajatove vilične mišiće, što je bebi omogućilo da malo otvori usta, ali svi su svjesni da to rješenje nije zadovoljavajuće.

Zbog toga su obišli sve moguće specijaliste, ali niko nije uspio da dokuči uzrok problema. Dječakova majka je, konačno, napravila vebsajt WhatsWrongWithWyatt.com, na kome traži pomoć od ljudi širom svijeta, u nadi da će neko ipak biti u stanju da razume u čemu je njegov problem i da ponudi rješenje.

“Nadamo se da će neko to videti i da će ponuditi ideju šta da radimo dalje”, kaže bebin otac Endrju Skot.

Sajt koji su roditelji pokrenuli već izaziva interesovanje. Mnogi se javljaju sa savjetima i dejama, ili samo sa dobrim željama, tako da roditelji očekuju da će se među njima ipak naći i neki stručnjak koji je već bio u prilici da pomogne djetetu sa sličnim probemom.

Blic