Misteriozna svjetlost iznad ruskih gradova: Da li je Putin aktivirao moćni sistem Peresvet

Podijelite vijest

Ruski dužnosnici šute pred dokazima o navodnom laserskom oružju Peresvet koje je u prošlosti razvila Moskva, a sada se pojavila mogućnost da je ono noćas testirano ili upotrijebljeno.

U posljednjih nekoliko sati desetine video zapisa i fotografija ruskih građana objavljeni su na društvenim mrežama, a “svjetlosni zid” može se vidjeti na nebu ruskih gradova.

Riječ je o gradovima Moskva, Omsk, Belgorod itd. Neki tvrde da je riječ o ruskom sistemu koji blokira zapadne satelite. Drugi tvrde da je to jednostavno prirodni fenomen koji bi se mogao poklopiti s takozvanim “svjetlosnim zidom”.

ČITAJ JOŠ:  Objavila NASA: Rusi požnjeli žito u vrijednosti od jedne milijarde dolara sa ukrajinskih polja

Verzija koju su iznijeli neki ukrajinski građani ukazuje na to da je taj isti čudan sjaj možda primijećen u Murmansku u Ukrajini. U njemu se nalazi pomorska baza s nuklearnim podmornicama sposobnim za lansiranje balističkih projektila. Vjeruje se da su ove baze u Rusiji prošle sedmice bile na meti američkih špijunskih satelita.

Godine 2018. Vladimir Putin govorio je o novim interkontinentalnim balističkim projektilima, hipersoničnom oružju i novom laserskom oružju Peresvet nazvanom po srednjovjekovnom pravoslavnom monahu ratniku Aleksandru Peresvetu.

ČITAJ JOŠ:  Objavila NASA: Rusi požnjeli žito u vrijednosti od jedne milijarde dolara sa ukrajinskih polja

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na sastanku u Moskvi prije nekoliko mjeseci da je Peresvet već raspoređen u Ukrajini i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje. Korištenje oružja ove vrste zabranjene je Protokolom dodanim Konvenciji Ujedinjenih naroda 1995..

Borisov je tada rekao da Rusija već koristi lasersko oružje jače od Peresveta, sposobno spaliti dronove i drugu opremu kroz proces toplinskog uništenja. Ovaj tip smrtonosnog lasera zove se Zadira i razvila ga je državna firma za nuklearnu energiju.

ČITAJ JOŠ:  Objavila NASA: Rusi požnjeli žito u vrijednosti od jedne milijarde dolara sa ukrajinskih polja

Klix