Mito u porodilištima: Majke u BiH se zbog korupcije odlučuju da više ne rađaju

Screenshot 6 39
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Bosni i Hercegovini godišnje se, u prosjeku, za mito u porodilištima daje 2.124.772 KM, a porodilišta pristaju na saradnju s ciljem smanjenja korupcije, rezultati su studije koju je izradilo udruženje „Bejbi Steps“.

Kako su saopštili iz ovog udruženja, studija je bazirana na parametrima uzoraka iz ankete, koja je sprovedena nad porodiljama u BiH.

“U skladu sa datim odgovorima o iznosu novca, odnosno vrijednosti poklona koje su porodilje dale medicinskom osoblju pri porodu, obračunata je prosječna vrijednost, pa tako dolazimo do podataka da je to iznos od 141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima izdvaja 2.124.772 KM”, kažu u ovom udruženju.

Dodaju da su tokom saradnje sa porodiljama, dijeljenjem njihovih iskustava, saznali da se većina majki ne odluči ponovo rađati, upravo zbog sistemske korupcije, direktnog ili indirektnog navođenja na plaćanje usluga koje su besplatne.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

GODISNJICA
MARKETING