Portal 072info

Mittal postavlja nove filtere na Čeličani, Zeničani ne odustaju od protesta, to su govorili i ranije

Kompanija ArcelorMittal u Zenici potpisala je u petak ugovor kojim se obavezala da će instalirati najmodernije filtere na BOF Čeličani, čime će se smanjiti zagađivanje zraka u Zenici.

Unatoč tome, Zeničani okupljeni oko „Eko foruma“, nevladine organizacije koji se za bolju ekološku situaciju u ovom gradu bore od 2008. godine, najavili su da neće odustati od protesta koji su zakazali za nedjelju. Vlastima će poručiti da moraju više učiniti u zaštiti njihovog zdravlja i prirode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Željko Perić iz „Eko foruma“ kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako je Mittal u Zenici do sada potpisano mnogo ovakvih ugovora, ali je vrlo mali broj onoga što je realizirano. Građani su izgubili povjerenje u iskrenost ove kompanije prema građanima, a ne vjeruju više ni vlastima u Zenici.

Zbog nekontrolisanog zagađivanja zraka Zeničani već nekoliko godina žive u katastorfalnim ekološkim uslovima. Koncentracija sumpordioksida u zraku prelazi granicu dozvoljenih vrijednosti u više od stotinu dana u godini, zbog čega je i povećan stepen oboljelih u ovom gradu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici ne krivimo toliko Mittal – rekao je Perić za NAP.

– Najveći krivci su bh. zakonodavci. Kreirali su takve zakonske propise koji Mittalu dozvoljavaju da zagađuje naš zrak, i to potpuno legalno. Uprava Mittala kaže: „Napravite nove zakonske pripise, i mi ćemo ih poštivati“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stotine Zeničana okupit će se u nedjelju u centru grada, gdje će vršiti pritisak na lokalne i kantonalne vlasti, koji trebaju uvesti mjere za pojaćanu zaštitu okolišila u Zenici.

Iz Mittala navode kako je tzv. Sekundarno otprašivanje konvektora u pogonu BOF Čeličana, koje će  uskoro uvesti, posljednja u nizu investicija čiji je cilj smanjenje ekološki nepovoljnog utjecaja ovog pogona na okolinu, a koji je pokrenut 2008. godine, nakon što je gotovo 20 godina bio zatvoren. Vrijednost ovog projekta, navode iz Mittala, bit će oko 5,5 miliona eura, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME