Portal 072info

Mizerna je nagrada od 20 KM za poštenjačinu iz Zenice

Mirsad Šahinović, poštenjačina iz Zenice koji je pronašao 16.000 KM i vratio ih vlasniku, izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Ljudi čestitaju skromnom Zeničaninu, ali su ujedno i razočarani da ga je vlasnik velike sume novca koju je skupljao da ode sa suprugom na hadž počastio s mizernih 20 KM.

Prodaje knjige

Šahinović je, podsjetimo, na birou 20 godina, ratni vojni invalid je, živi od 50 KM mjesečno, a za marku više prodaje knjige u centru Zenice.

– Ne znajući koliko se novca nalazi u koverti, našalio sam se s vlasnikom da meni ide deset posto. On je, zaista, na prvu rekao da to nije problem, ali sam ja rekao da se šalim – govori Šahinović, zadovoljan i sa 20 KM nagrade.

Njegovi sugrađani, međutim, saglasni su da je to ipak mizerno u odnosu na pronađeni iznos. Tako Zeničanin Mirza Husetić, kojem je, kako reče, čast da za sugrađanina ima ovakvog poštenjačinu, kaže da je nagrada za vraćeni novac trebala biti veća – kaže on.

Nije adekvatna

Riječi hvale za Šahinovića ima i Mirzet Gluhić, dok Zeničanka Ermina Mujčić, također, ističe kako nagrada koju je Šahinović dobio nije adekvatna.

Smatraj sebe hadžijom

I na društvenim mrežama ova priča je top-tema, a samo neki od komentara glase: „Pošteno je ponuditi i dati 10 posto nagrade za vraćeni izgubljeni novac. Veliko iskušenje i za jednog i za drugog. Te pare što si našao i vratio, smatraj sebe hadžijom, drugi hadž ti ne treba. Kad je Mirso saznao da je novac za hadž, nije htio ni 20 KM, ali je, na kraju, uzeo“.

Ermina Mujčić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Ermina Mujčić
Mirzet Gluhić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Mirzet Gluhić
Mirza Husetić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Mirza Husetić

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 158
    Shares

Počitajte još

Novi prostor za igru i zabavu mališana u Gradskom parku

D.H

I pored mjera za suzbijanje prosjačenje i dalje prisutno u Zenici

D.H

Nakon skandala s ucrvalim kurbanskim mesom: Počinju saslušanja u Tužilaštvu

D.H