Portal 072info

Mjera neposredne kontrole cijena u FBiH više nije na snazi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela je odluku o prestanku važenja odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, donesene 9. aprila ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odredbama Zakona o kontroli cijena propisano je da Vlada FBiH može, između ostalog, kao mjeru neposredne kontrole cijena za pojedine proizvode i usluge propisati utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene). Također, ukoliko dođe ili može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge, koje su u nadležnosti kantona, grada i općine, ili utvrditi da postoje uslovi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga i bliže odrediti uslove za propisivanje tih mjera od strane nadležnih organa.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Odlukom od 9. aprila ove godine je utvrđeno postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH. Ovo odlukom Vlada FBiH je propisala obavezu za sve učesnike u lancu snabdijevanja, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo od 5. marta ove godine.

Ova mjera imala je za cilj zaštitu ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanja eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja učesnika u lancu snabdijevanja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U Federaciji BiH u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije COVID-19 došlo je do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha od strane građana, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu određenih proizvoda na tržištu. Ovom mjerom osiguran je uredan lanac snabdijevanja potrošača u Federaciji BiH i u proteklom periodu ova odluka je dala očekivane rezultate.

Nakon što je 29. maja Vlada FBiH ukinula stanje prirodne nesreće, na tržištu Federacije BiH, odnosi ponude i potražnje, kao i kretanja cijena proizvoda tretiranih odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, stabilizirani su cijene i snabdijevanje tržišta, te su se na taj način stekli uslovi za stavljanje van snage ove odluke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Očekuje se da će BiH u 2020. zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina

072info.com

Apel vjernicima i drugim građanima BiH

072info.com

Javni dug BiH gotovo 12,2 milijarde KM

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6