Portal 072info

Mjere protiv ArcelorMittala za incident u Zenici

Bosna boje hrđe je pobudila jednog građana Zavidovića da se javi Oslobođenju i prijavi ovaj incidentni prizor. Mi smo poslali upite na nekoliko adresa i čini se da će ArcelorMittal odgovarati jer nisu na vrijeme prijavili incident.

Postupajući federalni vodni inspektor Aziz Kudra poslao nam je ovaj odgovor:

– Federalna vodna inspekcija je postupila po prijavi zagađenja rijeke Bosne. Nakon sagledavanja činjenica na terenu, utvrđeno je da je zagađenje došlo od strane ArcelorMittal d.o.o. Zenica, što su i sami priznali.

Inspekcijskim zapisnikom je ustanovljeno da su dana 11.7.2019. godine, zbog zaustavljanja proizvodnje, vršeni poslovi čišćenja bazena rashladne kule DHD – primarnog sistema za otprašivanje konvertora čeličane u departmentu čeličane u cilju obezbjeđenja normalnog budućeg rada DHD sistema za prečišćavanje voda. Oko 09h započelo se sa pražnjenjem bazena rashladne kule u sistem kanalizacije, te je ova aktivnost je završena oko 1h kada je ispražnjen bazen rashladne kule. Nakon pražnjenja, pristupilo se čišćenju mulja iz bazena.

Subjekt nadzora također nije dao na uvid dokaz da je blagovremeno obavijestio nadležne institucije o incidentu, te će, u skladu s nalazima inspekcijskog nadzora, prema subjektu nadzora biti poduzete zakonom propisane mjere.

image

Bosna nizvodno od Zenice/

H.D./OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 35
    Shares

Počitajte još

ZENICA Dokazana salmonela kod više od 30 radnika „Arcelor Mittala“

072info

Otrovali se radnici u kompaniji “ArcelorMittal”

Redakcija

Važna informacija za građane Zenice iz “ArcelorMittala”

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box