Portal 072info

Mjerna oprema za monitoring kvalitete zraka ustupljena Univerzitetu u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas sa rektorom Univerziteta u Zenici prof.dr. Damirom Kukićem i direktorom Metalurškog instituta “Kemal Kepetanović” doc. dr. Raifom Seferovićem Ugovor o ustupanju na korištenje mjerne opreme i uređaja za monitoring kvalitete zraka Metalurškom institutu “Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici.

Prema ovom Ugovoru, Grad Zenica ustupa na korištenje mjernu opremu i uređaje za monitoring kvaliteta zraka koje je nabavio vlastitim sredstvima i donacijama dobijenim od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a radi se o mjernim stanicama Tetovo, Radakovo i Centar, te dva kolor displeja dimenzija 6x4m i dva kolor displeja dimenzija 2x1m.

“Oprema i uređaji se ustupaju bez naknade, a sve s ciljem kompletiranja mreže za monitoring kvaliteta zraka Zeničko-dobojskog kantona. Oprema će se koristiti za mjerenje koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških parametara, prikupljanje i obradu podataka, dostavljanje podataka o koncentracijama zagađujućih materija u zraku na području našeg grada”, izjavio je gradonačelnik Kasumović, podsjećajući da je Grad Zenica ušao u “Green city” mrežu EU, što bi u budućnosti trebalo rezultirati neutralizacijom svih zagađivača okoliša.

Metalurški institut “Kemal Kapetanović” i Univerzitet u Zenici će dostavljati Gradskoj upravi i resornim službama izvještaje o koncetracijama zagađujćih materija u zraku na području grada Zenica, a podaci će biti postavljeni na web stranici mreže za monitoring kvaliteta zraka Zeničko-dobojskog kantona kada ona bude bude u funkciji. Ugovor je zaključen na dvije godine, uz mogućnost njegovog produženja.

zenit.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box