Mjesec dana od otvaranja Pelješkog mosta: Neum je izgubio mnogo, brojke su neumoljive

31.01.2022., Drace, poluotok Peljesac - Pogled na Peljeski most s poluotoka Peljesca. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

“Historijski dan za Hrvatsku”, tako su brojni prije tačno trideset dana nazivali dan otvorenja Pelješkog mosta.

Šta se sve izdogađalo u tih trideset dana, rezimirala je Slobodna Dalmacija. Mostom je u trideset dana prošlo skoro pola miliona vozila, tačno 464 211 vozila. Osim što Pelješac bilježi nezapamćen broj vozila, mjesto na gradskim plažama, posebice u Žuljani, nemoguće je naći. Čini se da tamošnji iznajmljivači i nisu bili potpuno spremni na masovni turizam. Spremni nisu bili ni ugostitelji u Stonu, u čijim se restoranima čeka i po nekoliko sati.

“Otkada se počeo graditi Pelješki most, mi smo iz godine u godinu bilježili sve veći interes kupaca. Cijene novogradnja pokraj mora dosežu i 4500 eura po četvornome metru. Traže se nekretnine koje su dobro pozicionirane, a njih je vrlo malo. Lokalna samouprava trebala bi otvarati nove zone za izgradnju, naravno, sve u skladu sa zakonima, prostornim planovima i urbanističkim kriterijima. Činjenica je da na Korčuli ima dovoljno prostora za novogradnje, ali da ih istovremeno mora pratiti i prometna i druga infrastruktura”, rekao je Dario Cocorović iz agencije “Korčula Projekti” za Dubrovački vjesnik.

Najveći je problem i dalje – gužva na uskoj i neuvjetnoj cesti, koja ne može primiti toliko vozila.

Nade se ulažu u Stonsku obilaznicu, koju gradi grčki Avax. Ona bi trebala biti gotova do kraja ove kalendarske godine. Time će i Ston službeno postati turističko, a ne tranzitno mjesto kao do sada.

Ipak, kad nekome svane, nekom i smrkne. To se dogodilo Neumu.

Promet na granicama je pao upola pa slijedom toga i promet u neumskim trgovinama uz magistralu, koje su živjele od putnika u tranzitu. Iako je putnicima u smjeru Dubrovnika daleko isplativije ići preko Neuma, oni ipak biraju proći tim famoznim mostom i usput “okinuti koji selfie”.

Iako su se prije mjesec dana svi zgražali na fotografije sanitarnih čvorova na Pelješkom mostu, čini se da su i oni sada pod kontrolom jer su odmorišta besprijekorno čista.

Od velebnih ljepota, kako saznaje Slobodna Dalmacija, zanemarni su samo nesretni čempresi, posađeni – čini se – samo za potrebe otvaranja.