Portal 072info

Mjesec japanske kulture – Noć japanske kulture u Zenici

3 (1)

Ambasada Japana u BiH, u saradnji sa Muzejom grada Zenice, će organizirati Noć japanske kulture u Zenici, u okviru koje će se održati izložba Hina-sama lutaka* te 12 setova lutaka za svaki mjesec u godini. Prisutni će imati priliku da čuju dijelove haiku poezije dr. Smajila Durmiševića, vanrednog profesora na Univerzitetu u Zenici, koji je osvojio drugu nagradu na 16. međunarodnom Mainichi haiku takmičenju 2012., nakon čega slijedi projekcija filma Fall Guy (1982)** na 16mm projektoru.

Otvaranje izložbe i čitanje haiku poezije, nakon kojeg slijedi projekcija filma, zakazano je za utorak, 24. septembra, u 19:00h, u Muzeju grada Zenice. Postavka će biti otvorena u periodu između 19:00h-22:0h. Ulaz je slobodan.

Ambasada Japana u BiH se nada će ovom manifestacijom otvoriti mogućnosti za građane Zenice da saznaju više o narodu i kulturi Japana.

*Hina-sama – prema japanskoj tradiciji, ove lutke se izlažu na Hiamatsuri – Dan djevojčica, 3. marta. Na postolju prekrivenom crvenom tkaninom postavljene su lutke u tradicionalnoj dvorskoj nošnji iz Heian perioda (794-1185 n.e), gdje riječ Heian predstavlja mir i spokoj.

**Fall Guy se prikazuje na japanskom jeziku, uz prevod na engleskom jeziku. Film sinopsis je dostupan ovdje.

Podijelite članak