Portal 072info

Mjesec knjige u Općoj biblioteci Zenica

mjesec_knjige

Tokom oktobra mjeseca u Općoj biblioteci u Zenici priprema se obilježavanje manifestacije  Mjesec knjige. Tokom tog mjeseca, češće nego obično, održavaju se književne promocije, okrugli stolovi i obilježavaju se značajni datumi vezani za historiju književnosti, umjetnosti i dobre knjige. 

Opća biblioteka u Zenici za mjesec knjige nema poseban budžet tako da se programi organizuju u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima koje ima Biblioteke. Ovog mjeseca oktobra, kako ističe Midhat Kasap, direktor ove ustanove, akcenat je stavljen na promociju novih izdanja u Zenici, a što ide uz ruku jer sa njima Opća biblioteka ima direktnu ili posrednu vezu. 

Ove godine, Mjesec knjige otvorit će promocija upravo takve jedne knjige memoarskog karaktera.U mjesecu knjige biće promovisane još dvije knjige autora iz Zenice koje su trenutno u fazi pripreme za štampu. Kada su u pitanju književnici iz drugih gradova u BiH te zemalja regiona, moguće je i gostovanje sve popularnijeg spisatelja iz Srbije Vojkana Radojković, koji će posjetiti ovu manifestaciju te gostovati u Zenici. Program mjeseca knjige još nije konačan, jer sadrži još neke finese, ali je izvjesno da će biti obilježen Svjetski dan bijelog štapa uz predstavljanje izdanja za slijepa i slabovidna lica kao i 100 godina Merhameta, što se zaista lijepo uklapa u ambijent cijele manifestacije.

 

Podijelite članak