AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U Poljskoj je u posljednja 24 sata ponovo oboren rekord dnevnog rasta broja novozaraženih od početka pandemije koji je dostigao 35.143 nova slučaja, a u Varšavi je stanje tako kritično da u nekim bolnicama primaju nove Covid-19 pacijente tek kada neko umre, javljaju poljski mediji.

Za posljednja 24 sata preminula su 443 pacijenta zaražena koronavirusom. Od marta prošle godine, kada je izbila pandemija, u Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika među kojima se koronavirusom zarazilo 2,18 miliona preminulo je 51.305 ljudi, saopćilo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja.

Bolnice, posebno u tri regiona, Mazovjeckom, Šleziji i Velikopoljskom vojvodstvu, na ivici su kolapsa, a, kako se žali poljskim medijima služba hitne pomoći u Varšavi, bolnice primaju nove pacijente tek ako neko umre.

– Vozila hitne pomoći imaju problem da nađu mjesta za pacijente, a ovdje u Varšavi stanje je kritično. Moramo da shvatimo da je kritično i da neće biti bolje ni narednih dana, situacija će se samo pogoršavati. Uvijek se broj hospitalizacija povećava nekoliko dana ili čak i nedjelju dana nakon porasta broja oboljelih. Sadašnja situacija je odraz stanja prije nedjelju dana, a tada je priraštaj bio za 9.000 manji – kazao je danas poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski.

U bolnicama u Poljskoj trenutno je smješteno 27.779 Covid-19 pacijenata, a u teškom stanju na respiratorima je njih 2.730.

Od subote u Poljskoj na sljedećih 14 dana stupa na snagu novo pooštravanje mjera, zatvaraju se radnje sa namještajem i građevinskim potrepštinama, zatvaraju se frizerski i kozmetičarski saloni i obdaništa, a u otvorenim radnjama važi pravilo jedan čovjek na 20m2 dok isto pravilo moraju da primjenjuju crkve i vjerske zajednice u Poljskoj.