Portal 072info

Mještani Alića ponovo blokirali zgradu Općine u Maglaju

Mještani zaseoka Alići u maglajskoj MZ Kosova jutros u sedam sati su ponovo  blokirali zgradu Općine u Maglaju.  Razlog nove blokade općinske zgrade je što za 17 porodica, čije kuće su uništene u klizištu prije dvije godine, uprkos obećanjima iz Općine da će sa višim nivoima vlasti osigurati  novac za izgradnju novih kuća, do toga nije došlo. 

Iako su  u septembru prošle godine sa Općinom i Federalnim fondom za pomoć sredinama stradalim u prirodnoj nesreći na području FBiH potpisali ugovore o isplati po 35.000 KM za izgradnju novih kuća, stanovnici Alića još nisu u cijelosti dobili novac.  Prije tri dana su zbog ovoga blokirali zgradu Općine u Maglaju, kad su dobili uvjeravanja općinara da ce kod viših nivoa vlasti ponovo  incirati rješavanje ovog problema. Međutim, gradjani su jutros, nezadovoljni ishodom, ponovo blokirali općinsku zgradu. Jutros im se obratio opcinski načelnik ističući kako u Federalnom budžetu za ovu godinu za ovo nisu  planirana sredstva, ali da će Vlada izdvojiti iznos za rješavanje sličnih problema  i u drugim sredinama.

„On mora biti planiram u budžetu, ali smo dobili uvjeravanja da će se proces maksimalno ubrzati, da  bi za desetak dana trebala biti odluka, utvrdjen terminski rok i najdalje do kraja ljeta svi ovi problemi riješeni“,  izjavio je Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj. Okupljeni građani, kažu, više ne vjeruju obećanjima.

„Mi smo trebali 02.12. dobiti konačnu isplatu. Znači sve. A, gledajte, peti je mjesec. Sad nam produžavaju do kraja ljeta. Pa, kad ćemo mi ući u kuće!?“, pita se Salim Rahmanović, Alići, Kosova.

„Ostat ćemo ovdje do kraja. I čekat ćemo“, kaže Edis Rahmanović, Alići, Kosova.

Nakon što su iz Federalnog fonda u martu dobili uvjeravanja da će  dobiti novac, Općina je za ovih 17 porodica isplatila po 10.000 maraka. Preostalih 25.000 maraka iz Federalnog  fonda još nije isplaćeno ovim porodicama. 

federalna.ba

Podijelite članak