Mještani dvije mjesne zajednice neće da trasa magistralnog plinovoda prolazi blizu kuća

Mještani dvije mjesne zajednice neće da trasa magistralnog plinovoda prolazi blizu kuća

Mještani novotravničkih mjesnih zajednica Bučići i Rankovići zatražili su da trasa plinovoda bude odmaknuta od kuća i njiva, rečeno je na današnjoj javnoj prezentaciji idejnog rješenja magistralnog plinovoda, dijela koji prolazi kroz općinu Novi Travnik.

– Plinovod ne može prolaziti pored kuća, niti presijecati i dijeliti našu imovinu, sa obzirom na to da oko naselja ima dovoljno prostora i dosta mogućnosti da se trasa na tom dijelu izmjeni. Nismo protiv plinovoda, svima nam treba, ali postoji dovoljno alternativnih rješenja da ne mora prolaziti blizu naše imovine – kazali su mještani Rankovića.

Ko je dao saglasnost

Kad su u pitanju Bučići, situacija je nešto drukčija, s obzirom na to da je do ovog novotravničkog naselja već položena cijev za plin, a tamo postoji i mjerno-redukcijska stanica.

– Mi ne znamo ko je uopće dao saglasnost za premještanje postaje sa prvobitne lokacije u Bučiće, gdje je ona sada. Nismo znali niti podatak da je cijev na većini dijela mjesne zajednice već prošla, ljudi će imati dosta problema sa svojim parcelama. Ko je to potpisao – pitao je Boro Radeljić, predsjednik MZ Bučići.

Mihajlo Krmpotić, v. d. direktora poduzeća “BH Gas”, kazao je kako će prilikom izrade glavnog projekta uvažiti primjedbe mještana Rankovića i Bučića.

– Mi ćemo uvažiti sugestije stanovnika dvije mjesne zajednice. Prilikom izrade glavnog projekta ćemo imati to u vidu i na tim mjestima ćemo naći povoljniju lokaciju kako ne bismo ugrožavali stanovništvo. Logično je nepovjerenje stanovništva. Živimo u trenutku u kojem živimo, događa se što se događa, razumijem ljude koji su vjerojatno u više navrata izigrani i opravdano imaju sumnju – rekao je Krmpotić.

Pojasnio je dio koji najviše zanima vlasnike zemlje.

Nije uredu

– Eksproprijacija neće biti potpuna, nego nepotpuna. Ljudima će se plaćati korištenje pojasa oko plinovoda, a oni kasnije mogu nastaviti raditi poljoprivredne radove oko plinovoda – kazao je.

Pitali smo ga je li bilo neophodno voditi plinovod preko prvoklasnih oranica, najboljeg poljoprivrednog zemljišta.

– Normalno ovako kad kažete ne može niko reći da je to u redu. Tu su projektanti, imaju neke svoje stavove, ja moram i njih podržati, ali i ljude koji kažu da nije u redu. Mislim da je trebalo prilikom izrade idejnog projekta nogom proći čitavu trasu, a ne samo projektirati iz ureda, možda bismo izbjegli ovakve stvari – rekao je Krmpotić za kraj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE