w 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 21:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Mještani novotravničkih mjesnih zajednica Bučići i Rankovići zatražili su da trasa plinovoda bude odmaknuta od kuća i njiva, rečeno je na današnjoj javnoj prezentaciji idejnog rješenja magistralnog plinovoda, dijela koji prolazi kroz općinu Novi Travnik.

NER FIT

– Plinovod ne može prolaziti pored kuća, niti presijecati i dijeliti našu imovinu, sa obzirom na to da oko naselja ima dovoljno prostora i dosta mogućnosti da se trasa na tom dijelu izmjeni. Nismo protiv plinovoda, svima nam treba, ali postoji dovoljno alternativnih rješenja da ne mora prolaziti blizu naše imovine – kazali su mještani Rankovića.

Ko je dao saglasnost

Kad su u pitanju Bučići, situacija je nešto drukčija, s obzirom na to da je do ovog novotravničkog naselja već položena cijev za plin, a tamo postoji i mjerno-redukcijska stanica.

– Mi ne znamo ko je uopće dao saglasnost za premještanje postaje sa prvobitne lokacije u Bučiće, gdje je ona sada. Nismo znali niti podatak da je cijev na većini dijela mjesne zajednice već prošla, ljudi će imati dosta problema sa svojim parcelama. Ko je to potpisao – pitao je Boro Radeljić, predsjednik MZ Bučići.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Mihajlo Krmpotić, v. d. direktora poduzeća “BH Gas”, kazao je kako će prilikom izrade glavnog projekta uvažiti primjedbe mještana Rankovića i Bučića.

– Mi ćemo uvažiti sugestije stanovnika dvije mjesne zajednice. Prilikom izrade glavnog projekta ćemo imati to u vidu i na tim mjestima ćemo naći povoljniju lokaciju kako ne bismo ugrožavali stanovništvo. Logično je nepovjerenje stanovništva. Živimo u trenutku u kojem živimo, događa se što se događa, razumijem ljude koji su vjerojatno u više navrata izigrani i opravdano imaju sumnju – rekao je Krmpotić.

Pojasnio je dio koji najviše zanima vlasnike zemlje.

Nije uredu

– Eksproprijacija neće biti potpuna, nego nepotpuna. Ljudima će se plaćati korištenje pojasa oko plinovoda, a oni kasnije mogu nastaviti raditi poljoprivredne radove oko plinovoda – kazao je.

Pitali smo ga je li bilo neophodno voditi plinovod preko prvoklasnih oranica, najboljeg poljoprivrednog zemljišta.

– Normalno ovako kad kažete ne može niko reći da je to u redu. Tu su projektanti, imaju neke svoje stavove, ja moram i njih podržati, ali i ljude koji kažu da nije u redu. Mislim da je trebalo prilikom izrade idejnog projekta nogom proći čitavu trasu, a ne samo projektirati iz ureda, možda bismo izbjegli ovakve stvari – rekao je Krmpotić za kraj.

LIDER