Portal 072info

Mještani i ribolovci smješteni uz Lašvu ogorčeni jer otpad iz tvornica i mesnica uništava rijeku

Iz Mesne industrije “Bajra” nisu htjeli komentarisati ovaj slučaj, a inspektor zaštite okoliša Srednjobosanskog kantona Hazim Zuka izjavio je da svaka prijava koja je došla u njihov ured, a vezano za otpadne vode iz Mesne industrije “Bajra” uredno proslijeđena nadležnim institucijama.

“Prijava je bilo i ranije vezano za otpadne vode iz MI ‘Bajra’, koje su uglavnom stizale od Udruge sportskih ribolovaca ‘Vitez’, a svaki podnesak koji sam zaprimio uredno sam proslijedio nadležnom organu koji je Mesnoj industriji ‘Bajra’ izdalo dozvole, uključujući i okolišnu dozvolu, i tu prestaju naše nadležnosti. Upravo danas završavam još jedan podnesak vezano za ovu temu, a zbog čega to na višim nivoima nadležnosti stane, ja ne znam”, kazao je Zuka za Klix.ba.

Predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić je kazao kako imaju jednu od najuređenijih flyfishing staza u Bosni i Hercegovini, a na kojoj u proteklom periodu nije moguće loviti ribu zbog pjene koja se tvara nakon što krv dođe na branu Hidroelektrane 1 gdje se pomješa sa vodom zbog čega riba bježi.

“Ovo se dešava već nekoliko puta, čak sam i lično više puta zvao kantonalnu i federalnu inspekciju. Ima dosta firmi koje svoj otpad ispuštaju u rijeku Lašvu, a bili su izuzeti i uzorci te je zatraženo od nas da ih ponovo zovemo ako primijetimo nešto. Zvali smo, dolazio je Federalni inspektor i otišao u krug tvornice te rekao da je sve uredu, a niko ne pita šta je s cijevima koje dolaze do Lašve niti nas zovu kada dolaze na teren”, pojašnjava Jonjić za Klix.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona nije zaprimilo nikakvu dojavu od građana niti su inspektori tražili njihovu asistencijom prilikom izlaska na teren.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box