Mještani sela Konjevići složni: Ako nema pomoći, sami ćemo

Mještani Konjevića, sela udaljenog oko 13 kilometara od Zenice, a koje pripada MZ Pojske, odlučili su samostalno riješiti svoje svakodnevne probleme, te bez pomoći zajednice, vlastitim sredstvima, olakšati život.

Inicijatori akcije bili su Nijaz Šišić, mještanin, koji je i sam počeo čistiti i uređivati put, i Almir Delić, koji se prvi ponudio u ideji sakupljanja sredstava za kvalitetnije radove.
“Namjera je bila očistiti put od kamenja i granja, sanirati rupe s kojima se borimo godinama, pokositi travu, a onda se Almir pojavio s idejom da sakupimo novac i uradimo put kvalitetnije. Nismo dobili nikakvu pomoć od lokalne zajednice, stoga smo odlučili sami uzeti stvari u svoje ruke”, poručio je inicijator akcije, Nijaz Šišić.
U akciji su učestvovali svi mještani, a vrijednost radova je oko 450 KM. Omladina je najviše učestvovala u akciji, što je i možda i najvažnije, jer njima ostaje sve, riječi su mještana Konjevića.

Kako kažu mještani, nove ideje i akcije su u planu, a ovo je možda i prilika da se i lokalna zajednica zainteresuje, dođe i ako ništa drugo, porazgovara sa nama o aktuelnim problemima u ovom malom zeničkom naselju.

Mještani Konjevića mogu biti dobar primjer, ali i uzor svim drugim Zeničankama i Zeničanima, kako se sa malo dobre volje, i dobre organizacije, može puno toga napraviti, ne čekajući da to urade nadležne službe ili “da padne s neba”.

Maid Dizdarević-Zenicainfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE