AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Iako je od velike katastrofe i poplava koje su pogodile Topčić Polje i Željezno Polje prošlo pet godina, svaka nova kiša, ali i najava mogućih poplava kod mještana ovih mjesta budi strah. Topčić Polje 2014. godine je predstavljalo prvu prepreku na komunikaciji Zenice kao centra kantona i drugih gradova nizvodno prema Doboju. Nanosi kamenja i mulja koji su blokirali putni i željeznički saobraćaj i danas su vidljivi. Tragovi nivoa vode na kućama svjedok su kataklizme koja je pogodila mještane ovog mjesta. Još uvijek se nisu oporavili, iako je situacija naizgled malo bolja.

Duž centralnog dijela mjesne zajednice napravljeno je korito za potok koji je izazvao najveću štetu u Topčić Polju, dok je na ušću u rijeku Bosnu i uzvodno stanje isto. Bez podzida, brda koja u svakom trenutku predstavljaju opasnost i gomile kamenja i pijeska samo čekaju novu kišu kako bi stvorili nove probleme. Ovo nam je potvrdio i mještanin Hajrudin Ahmetspahić.

“Ovdje baš ništa nije urađeno, ako mene pitate. Napravili su malo korita potoka, ne možemo reći da nisu, ali ispod tog dijela korita i iznad imaju novi nanosi koji će začepiti prolaze ispod mosta. Siline još uvijek postoje, samo jača kiša ako padne zatvorit će korito potoka i stvoriti nove probleme”, kazao je Ahmetspahić.Dodao je kako je u majskim poplavama 2014. godine izgubio sve što je imao. Šest mjeseci je proveo u kasarnoj gdje je bio evakuiran, a sada kada je stao na noge, kao i njegove komšije, strahuje od nove kiše.

“Ja sad ne mogu spavati. Čim čujem kap kiše nervozan sam. Sada najavljuju da će kiša padati pet dana, a ovdje će problem nastati za jedan dan”, dodao je naš sagovornik

Mještanima Topčić Polja potrebna je dežurna mehanizacija koja će boraviti 24 sata na lokaciji kod doma kako bi se pročistili prolazi ispod mostova koji nakon blokade nasipima spriječe protok vode.

Nizvodno, kod željezničkog mosta u Topčić Polju, gdje se najprije desi otežan protok vode zbog nagomilavanja materijala sreli smo mještanina Sefira koji je već spremio vreće s pijeskom kako bi u slučaju veće kiše mogao zaštiti prizemlje kuće i garažu.

“Sa svakom kišom nas je strah, ne možemo reći da nije kada jest. Pogledajte, nasip je tu, već s najavom novih padavina, ovdje je moralo biti pet mašina koje bi produbile ovaj kanal ispod mosta, ali nema nikog”, kratko je prokomentarisao Sefir.

Slična situacija je i Željeznom Polju, nekoliko kilometara udaljenom od Topčić Polja nizvodno niz rijeku Bosnu. Dok jedni obnavljaju svoje kuće ili grade nove, drugi su iskoristili ono što nije poplavilo 2014. godine pa žive u tim kućama.

Strah postoji, a šta da rade ni sami ne znaju. Korito potoka nikada, za pet godina, nije adekvatno sanirano.Predsjednik MZ Željezno Polje Nedim Husićić je kazao da su ljudi zbog medijskih natpisa ozbiljnije shvatili situaciju i počeli se pripremati za ono najgore.

“Ljude je strah sa svakom kišom, ali kada se još medijski napuše sva situacija, ozbiljnije se pristupi i tome i pripremaju se za ono što bi se moglo desiti. Rasporedili smo ljude na terenu, pratimo stanje, nemamo neke resurse i mogućnosti da nešto poduzmemo”, govori Husićić.

Dodao je da pet godina ni 1 KM nije uložena u saniranje klizišta koje ugrožava školu, poštu i ambulantu.

“Od 2014. godine blizu 400 – 500 stanovnika je trajno iselilo, a trend iseljavanja je nastavljen, posebno zbog otvorenih granica za boljim sutra. Poplave 2014. godine su bile samo okidač da neko svoj život, ako će ga graditi ispočetka, gradi na boljem mjestu”, zaključio je Husićić.

Podsjetimo, intenzivnije padavine koje se očekuju u narednom periodu, od 12. do 17. maja mogle bi, prema najavama meteorologa, izazvati izlijevanja određenih rijeka i korita u BiH. S obzirom na ozbiljnost situacije, Ministarstvo sigurnosti zbog najavljenih poplava u BiH obavijestilo je i Evropsku uniju te sve nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja u BiH koje trebaju biti u stanju pripravnosti u slučaju potrebe za podrškom.

E.M/Klix.ba