Mjesto u kojem se kuće i kafići nalaze u dvije evropske države

Mjesto u kojem se kuće i kafići nalaze u dvije evropske države

Baarle-Hertog je flamanska općina koja se sastoji od nekoliko manjih belgijskih enklava unutar nizozemskog teritorija.

Baarle-Hertog je dio belgijske provincije Antwerpen, u njoj živi nešto više od 2700 stanovnika, a graniči s nizozemskom općinom Baarle-Nassau koja je sastavni dio provincije Sjeverni Brabant.

Pitate se šta to točno znači?

Šećete li Baarle-Hertogom na pločnicima ćete naići na bijele križeve koji predstavljaju granicu između Nizozemske i Belgije. Ne čudi stoga da su neke kuće, kafići i trgovine u Baarle-Hertogu i Baarle-Nassau podijeljene između ove dvije evropske države.

Nizozemski ugostiteljski objekti nekoć su radili kraće od belgijskih, pa bi lokalno stanovništvo „na granici“ doslovce moralo zakoračiti nekoliko koraka i sjesti za drugi stol ako su htjeli nastaviti sa zabavom.

S obzirom da Belgija i Nizozemska imaju drugačiji pristup borbi protiv pandemije koronavirusa situacija tokom karantina u ovom kutku Evrope je u 2020. još zamršenija. Nekim lokalima dozvoljen je rad, drugima je zabranjen, a ljudi ni sami ne znaju šta smiju, a šta ne smiju raditi.

Još u srednjem vijeku sve su „zakuhali“ gospodari Brede i vojvode od Brabanta koji su međusobno mijenjali i prodavali posjede, svađali se i mirili, potpisivali sporazume i složili ovu nevjerojvatnu geografsku slagalicu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica