Portal 072info

Mlada ima 11, a mladoženja 35 godina (VIDEO)

Screenshot 7 443
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se zove brak u kojem mlada ima 11 godina, a mladoženja 35? Mi to nazivamo nepravda, ili drugačije, dječiji brakovi. Uprkos sve većem prepoznavanju štetnih posljedica dječijih brakova, ne radi se ni izbliza dovoljno da se ta praksa okonča. Ako se sadašnji trend nastavi, 150 miliona djevojčica će stupiti u brak prije navršene 18. godine života u sljedećih deset godina, ugrožavajući svoj lični razvoj i blagostanje, piše UNICEF.

Iako ste možda mislili da ovo više nije uobičajena praksa, činjenice nažalost govore suprotno.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dječji brakovi se i dalje prakticiraju u mnogim zemljama unatoč zakonskim zabranama. Ovakvi slučajevi su najčešći u azijskim zemljama i na Bliskom Istoku.

Realnost

Podaci iz UNICEF-ovog Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece (MICS) pokazuju da se u cijelom regionu (Bosna i Hercegovina, Kosovo*, BJR Makedonija, Crna Gora i Srbija) dječiji brakovi najčešće praktikuju među romskim stanovništvom.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U velikom dijelu Saudijske Arabije i Jemena, djevojčice koje su tek napunile 10 godina prinuđene su se udati za muškarce u 30-ima.

Sasvim je normalna pojava da se u Jemenu i Saudijskoj Arabiji djevojčice od 9-10 godina udaju za muškarce od 30 i više godina. Ovo se događa unatoč zakonima koji se tiču očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja maloljetnica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Muškarac daje riječ da neće dotaći djevojčicu, ili ti svoju suprugu dok ona ne sazrije. Naravno, muškarci nikada ne održe to obećanje. Mislite li da su kažnjeni na neki način zbog toga? Naravno da nisu.

image

U videu se radi o mladoj od 11 godina i mladoženji od 35. O tome kako se samo djevojčice mogu osjećati tijekom vjenčanja i njihovim obiteljima koje šutke prisustvuju ceremoniji. Nažalost, ovo nije samo video, ovo je realnost!

Ovo nije video koji ćete pogledati i zaboraviti istog trena, ovo je “poziv na akciju”, dirljiva priča koja će potresti i one najjače!

Globalni fenomen

Ne postoje riječi kojima se može opisati ono što se u videu događa. Ovo je samo pokušaj UNICEF-a da ukaže na nepravdu dječijih brakova.

Cilj je edukacija ljudi o strahovima i problemima s kojima se suočavaju ove djevojčice, koje još nisu ušle ni u pubertet, a primorane su se udati za nekoga tko je vršnjak njihovog oca.

Rodno zasnovana diskriminacija, strukturna nejednakost, siromaštvo, nedostatak obrazovanja, prihvaćene kulturološke prakse, neadekvatni institucionalni odgovori na dječije brakove i mnogi drugi faktori doprinose pojavi dječijih brakova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dječiji brakovi su globalni fenomen koji već dugo postoji širom svijeta. Razvoj savremenih društava je donio mnoge promjene u različitim oblastima javnog i privatnog života, ali neke štetne prakse još uvijek nisu iskorijenjene.

Tu spadaju i dječiji brakovi, pri čemu jedna trećina djevojčica stupi u brak prije navršene 18. godine, a jedna u devet stupi u brak prije navršene 15. godine života u mnogim zemljama u razvoju, piše UNICEF.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 53
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6