Portal 072info

Mlada majka koja je redovno posjećivala solarij umrla od raka kože

slika

Posjećujete li redovno solarij? Ovo bi vas moglo zanimati.

Lianne Gosling je, prošlog decembra, dijagnosticiran maligni melanom. Majka dvoje djece, koja je redovno posjećivala solarij, preminula je u 33-oj godini života od raka kože, i to godinu dana od pronalaska mladeža na licu. Kada su postavili dijagnozu, ljekari su očekivali potpuni oporavak pacijentice, no bolest se proširila neočekivanom brzinom.

Njen otac, Robert, 62, i majka Glenda, 58, iz Sjevernog Yorkshirea odlučili su upozoriti redovne posjetitelje solarija, koji ne uviđaju kakvom se zapravo riziku izlažu.

Robert: „Doktor u Middlesbrough James Cook Univerzitetskoj bolnici sasvim je uvjeren da je štetno zračenje iz solarija najviše doprinijelo smrti naše Lianne. Ukoliko naša bolna priča navede jednu, samo jednu, ženu da preispita svoje životne navike i prestane posjećivati solarij, to će značiti da moja Lianne nije umrla uzalud.“

Par je sada upoznat sa novootkrivenom kombinacijom lijekova američkih ljekara koja bi značila 50% veće šanse za preživljavanje pacijenata koji boluju od raka kože. Vijest o revolucionarnom tretmanu, koji se trenutno koristi u čak pet bolnica u Velikoj Britaniji pruža veliku nadu za sve oboljele od ove opake bolesti, ali na nesreću porodice Gosling, ova vijest je stigla prekasno.

Pretpostavka kako je sunčanje u solariju dobar način da, bez puno problema, dođete do tamnijeg tena sasvim je pogrešna! Intenzitet nekih UV zraka u solariju može biti i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a koliko je podnevno sunce opasno ne mora se posebno isticati. Ponavljanje izlaganja takvim UV zračenjima oštećuje DNA ćelija, što povećava rizike razvoja raka kože.

Koji su to simptomi raka kože?

Ukoliko na licu imate mladež, mrlju ili izraslinu koja:

Ne zarasta u toku četiri sedmice;
svrbi, boli, svijetlo roze je boje ili krvari;
raste velikom brzinom;
mijenja oblik – nije više okrugla – „rascvjeta se“;
mijenja boju – tamni ili postaje neujednačeno obojena, vrijeme je da kontaktirate svog ljekara! 

Podijelite članak