Portal 072info

Mlađe generacije sve manje zainteresirane za seks

Današnji 20-godišnjaci, generacija Y i iGeneracija, vode ljubav znatno manje nego prijašnja generacija. Oko 15 posto mladih između 20. i 24. godine nije imalo seksualno iskustvo prije 18 godine, pokazalo je novo istraživanje, piše CNN. U odnosu na generaciju X, prije njih, u njihovoj dobi seksualno iskustvo nije imalo tek šest posto.

– Ovo je sve dio kasnijeg sazrijevanja. Danas mladi duže žive s roditeljima, više studiraju i samim tim se dob zapošljavanja i ulaska u brak produžuje – objasnila je Jean Twenge, voditeljica studije i autorica knjige “Generacija Ja”.

Ona vjeruje da su i drugi faktori ključni. Poput tehnologije.

– Ako provodite više vremena u dopisivanju s prijateljima, umjesto uživo, imat ćete i manje prilike da se spetljate s nekim. Budući da ima više načina da se zabavite, seks postaje manje važan, odnosno samo jedan od mogućnosti na listi – objasnila je Twenge.

Ove dvije mlade generacije općenito su manje seksualno aktivne, a istraživanje je otkrilo i da je kod žena seksualna želja veća nego kod muškaraca, kod bijelaca više nego kod crnaca te kod onih koji nisu pohađali fakultet u odnosu na one koji jesu.

Jean Twenge i Martin Monto, profesor sociologije koji nije povezan sa studijom, smatraju da je to dobro jer se mladi ne upuštaju u romantičnu vezu ako nisu emocionalno spremni. Pritisak je puno manji nego prije. No postoji i druga strana medalje, a to je da je čovjek na svom seksualnom vrhuncu sredinom 20-ih godina pa postoji i vjerovatnost da oni koji žele vezu, imaju manje mogućnosti.

Istovremeno, pojavila se i studija koja se bavila seksualnim životom spolno aktivnih ljudi ove generacije. Ispostavilo se da svaki deseti ima seksualnih problema, uključujući erektilnu disfunkciju, manjak interesa za seks i problem s dostizanjem vrhunca. To su tri najčešća problema, a vrlo malo ko od njih traži profesionalnu pomoć.

Ovo istraživanje do sada je najveća naučna studija seksualnog zdravlja i života u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail. Vjeruju da je ovo ujedno i prva studija koja se fokusirala na seksualne probleme u mladosti.

Više od trećine seksualno aktivnih mladih muškaraca i nešto malo manje od polovice žena iskusilo je jedan ili više problema u seksu u posljednja tri mjeseca. Kod mladih žena najčešći problem su nemogućnost dostizanja vrhunca i manjak interesa za seks, dok je kod muškaraca najveći problem prerani vrhunac te problemi s postizanjem i održavanjem erekcije.

Stručnjaci smatraju da je ključno pomoći ljudima kada uđu u seksualni život, jer će se ti problemi u protivnom produžiti i postati još veći problem za cijelu naciju.

Podijelite članak