Screenshot 1 131
AUTOR: H.D.
DATUM: srp 29, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dok mnogi odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom, Mladen Cvitanović, rodom iz Golubinje kod Žepča, iz Norveške se vratio u domovinu. Kako kaže, da svojim radom Golubinju podigne na svjetski nivo.

Naftna platforma

Naime, Cvitanović je u ranom djetinjstvu napustio rodno mjesto i u zemlji fjordova radio na naftnoj platformi kao pilot. Ljubav prema vozovima, starim automobilima i rodnom kraju gajio je od djetinjstva. Posjeduje lokomotivu i dva vagona, od kojih želi napraviti restoran koji će podsjećati na željezničku stanicu, a sve u čast svog pokojnog djeda.

– Odrastao sam u Norveškoj kao siroče, a othranila me tetka. Prvi put u Jugoslaviju sam došao 1984., kada je bila Olimpijada u Sarajevu, kao vodič norveškim skakačima. Radio sam na naftnoj platformi po 14 dana i 28 bio slobodan. Tako da sam posljednjih 15 godina pet-šest puta u godini dolazio u Bosnu i bilo mi je veliko zadovoljstvo – istakao je Cvitanović.

Kuću u kojoj se rodio, kako kaže, kupio je od strine i vratio je u izvorni oblik. Ističe da je ponosan na svoje porijeklo i porodicu te navodi da onome ko se stidi svog porijekla nešto nedostaje. Ono što posebno plijeni pažnju svih koji se voze magistralom M-17 su zasigurno parna lokomotiva i dva vagona, a Cvitanović kaže da ih je kupio u čast svog pokojnog djeda.

Podsjeća na Titov Plavi voz
Podsjeća na Titov Plavi voz

– On je poginuo kao željezničar, ja ga se ne sjećam. Moj plan je napraviti željezničku stanicu koja će biti restoran i postaviti ovo mjesto na svjetsku kartu. Kada narod dođe, imat će osjećaj da je na željezničkoj stanici – kazao je Cvitanović.

Također želi da njegova kompozicija podsjeća na Plavi voz Josipa Broza Tita, koji je korišten za posebne namjene i putovanja predsjednika SFRJ.

Dio povijesti

– Nikad nisam bio Titov vojnik niti ljubitelj, ali on je vrlo bitan dio naše povijesti. Lokomotivu sam kupio u “Željezari” u Zenici. Kada sam ušao u hangar i vidio ovu lokomotivu, rekao sam – ona je moja. Tada su renovirali dvije lokomotive. Jedna je u Londonu i vozi turiste, a druga je moja – ističe Cvitanović.

Osim vozova, kaže da su njegova velika strast i oldtajmeri, a u svojoj kolekciji posjeduje 32 autentična automobila.

– Svi su u voznom stanju i originalni. Imam dva T Forda iz 1914. godine. Najvredniji je Renault Primaquatre, koji je jedini registrirani u svijetu. Fabrika Renaulta ima istog ovakvog, on je u muzeju, ali nije registriran – pojasnio je Cvitanović.

Pijaca zdrave hrane

Osim toga što je strastveni kolekcionar, Cvitanović se bavi i poljoprivredom, a želi na svom imanju otvoriti i zelenu pijacu, gdje će, zajedno s lokalnim mještanima, prodavati organski uzgajanu hranu. On kaže da u tome pronalazi mir.

– Još jedan plan mi je napraviti pijacu zdrave hrane. S lokalnim mještanima ću prodavati organsku hranu. Trenutno imam 60 ovaca i 60 kokoši. Pravim i rakiju, sada imam oko 3.000 litara i bit će ih još jer sam zasadio dosta voća – istakao je Cvitanović.

LIDER