Mladen Grujičić: Ako budem pozvan doći ću 11. jula u Potočare

U razgovoru za Klix.ba Grujičić je govorio o problemima oko izbora njegovog zamjenika, 11. julu, sredstvima koje je donirala Srbija, te nagradi koja će biti dodijeljena srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću.

Kad je u pitanju skupštinska većina, Grujičić ističe da je ostalo još nekoliko dana da se ona definiše, ali da nije izvjesno šta će biti konačan rezultat jer “svako pregovara sa svakim”.

“Očigledno je da ni među Srbima nešto ne štima. Dogovor oko koalicije koja je bila u vlasti je utvrđen 3. marta, 6. marta je potvrđen i istog dana se dešava neka nova koalicija, a sve je krenulo od frakcije koja nije bila u vlasti sa frakcijom Srba koji su bili u vlasti, potpomognuti opozicijom. Najveći je problem što ne znam šta je problem. Niko nije spominjao postojanje nekog problema i nepoštovanje dogovora. Koalicija koja je bila od samog početka funkcionisala je besprijekorno i sve odluke su donesene jednoglasno. Neke odluke je čak podržala i frakcija Bošnjaka koji nisu bili u vlasti i odjednom se desilo to da traže smjenu”, kazao je Grujičić.

Ističe da je situacija kulminirala na sjednici na kojoj se birao zamjenik načelnika. Iako je, po njegovom mišljenju, Nermin Alivuković odgovarajuća osoba za tu poziciju, nije ga podržalo 10 odbornika.

“Imenovanje je stopirao Alija Tabaković potpomognut nekim Srbima. Ne znam zašto. Alivuković je obavljao funkciju šefa kabineta svih načelnika. Bilo je još prijedloga, ali i ja sam gledao da imamo Bošnjaka koji može preuzeti obaveze koje slijede. Računam na 11. juli i na prijem delegacija koje ne žele da se sastanu sa mnom. To mjesto pripada Bošnjacima i ja sam poštovao volju onih koji su ga predložili, a to su bili Bošnjaci koji su bili u vlasti”, navodi naš sagovornik.

Mladen Grujičić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Mladen Grujičić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Iako je predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović kazao da bi srpske stranke trebale predložiti Srbina za zamjenika jer na to imaju pravu, Grujičić tvrdi da se to neće desiti.

“Nećemo predložiti Srbina, ne dijelim stav Radomira Pavlovića. Kada su Bošnjaci bili u većini imali su razumijevanja pa su to mjesto dodijelili Srbinu iako to nigdje nije navedeno kao obaveza. Ja želim nastaviti tu dobru praksu. To mjesto pripada Bošnjacima i izabrat ćemo onog koga predloži većina”, kazao je Grujičić.

Dodaje da se nada da će zamjenik, kao i načelnici odjeljenja, biti izabrani na redovnoj sjednici 23. marta koja će se održati ukoliko se vrati prvobitna kolacija ili se dogovori slična.

Općina će učestovovati u organizaciji kolektivne dženaze i ukopa 11. jula

Načelnik Srebrenice tvrdi da će Općina u organizaciji dženaze i ukopa žrtava genocida učestvovati kao što je to činila i do sada i da neće biti nikakvih opstrukcija.

“Nećemo biti ono što se želi predstaviti u javnosti. Ja neću ništa braniti niti osporavati, ništa se ne mijenja. Prisustvovat ću dženazi ukoliko budem pozvan i dobrodošao i ukoliko mi Organizacioni odbor bude garantovao da neću biti podvrgnut istom tretmanu kao Aleksandar Vučić”, kazao je Grujičić.

Upravo će premijer Srbije dobiti Zlatnu plaketu Srebrenice zbog, kako tvrdi načelnik općine, novca koji je Vlada Srbije dala Srebrenici. Ističe da on ni na kakav način nije utjecao na prijedlog, niti na odluku.

“Postoji komisija za nagrade u kojoj sjede predstavnici partija. Postoji snimak u kojem Alija Tabaković govori da podržava da plaketu dobije Vučić. On tvrdi da je Hamdija Fejzić to inicirao, a to nije tačno. Inicijativa je došla sa srpske strane. Vučić će dobiti plaketu, ali umjesto njega će je preuzeti generalni sekretar Vlade”, kaže naš sagovornik.

Od 3 miliona sredstava koje je Vlada Srbije donirala Srebrenici, priznaje, do sada nije ništa urađeno i dodaje da je operativni plan izmijenjen.

“Dva miliona je odmah uplaćeno kao pomoć budžetu, a ostala sredstva su uplaćena do kraja godine. Tražili smo da promijenimo operativni plan. Uštedjeli smo milion i 600.000 KM koje smo usmjerili u 4-5 novih projekata. Smatrali smo da oni projekti koji su konkurisali nisu projekti koji su u ovom trenutku potrebni Srebrenici. U novom planu su podsticaju za zapošljavanje, izgradnja jedne hale za tekstil u Skelanima, podsticaj za postojeće firme koje žele proširiti poslovanje, izrada master plana koji nam je potreban kako bismo ušli u projekt kandidature Srebrenice za glavni grad kulture. Radi se o još nekim projektima vezanim za šumarstvo, ušli smo i u proceduru izrade regulacionog plana općine”, kaže Grujičić.

Radovi na vrtiću, glavnoj saobraćajnici i hali u Potočarima koja će biti namijenjena proizvodnji mašinskih dijelova, trebali bi početi najkasnije od 6. do 10. aprila. Grujičić se nada i da će Ambasada Saudijske Arabije prihvatiti prijedlog nove lokacije za gradnju stambene zgrade jer je stara pod sporom i na njoj nije moguće graditi.

Zaposlio više Srba nego Bošnjaka kako bi napravio balans

Mladen Grujičić ističe da je zadovoljan postignutim otkako je na čelu općine jer je otvorio brojna pitanja koja su bila sporna, između ostalog, pitanje banje Guber za koju su zainteresovani Austrijanci, ali nikakvi koraci nisu mogući dok se ne riješi spor koji traje već 10 godina. Dodaje i da je u toku dosadašnjeg mandata zaposlio 10 osoba, a nacionalni omjer je 7:3, u korist Srba.

Mladen Grujičić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Mladen Grujičić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

“Ćamil je zaposlio puno Bošnjaka pa sam morao napraviti balans. Mene je podržalo 9 srpskih stranaka i svaka od njih ima neku svoju želju da nekoga udomimo, ali smo vodili računa da to ne učinimo bez dogovora s koalicijom. Zapošljavali smo i Srbe i Bošnjake, ali malo više Srbe. Nisam otpustio nijednog radnika kao što Ćamil tvrdi, on ode u Federaciju i priča svoju priču. Volio bih da sjednemo zajedno pa da ga mogu demantovati. Otpustio sam samo savjetnike i stručnjake koji su povučeni iz penzije, a primali su platu od 2.000 ili 2.500 KM. Napravio sam uštedu od 50 posto na gorivu. Nema ko nije sipao gorivo na račun Općine. Napravljena je ušteda i za telefon, zloupotrebljavani su putni troškovi i troškovi za prevoz djece. Podobni ljudi su dobijali povlastice, sad je to sve završena priča”, ističe Grujičić.

Za kraj dodaje da inicijativa da preminuli ruski ambasador Vitalij Čurkin dobije spomenik u Srebrenici, koju je iniciralo Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske, nije krenula iz Srebrenica i da je on neće podržati.

klix.ba
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE