Mladež HDZ-a BiH: Poštivanje Ustava i konstitutivnih naroda ili neka “građani” idu bez nas

Mladež HDZ-a BiH: Poštivanje Ustava i konstitutivnih naroda ili neka “građani” idu bez nas

Predsjedništvo Mladeži HDZ-a BiH na redovnoj sjednici u Grudama jučer je razgovaralo o održavanju zajedničke sjednice s Mladeži HDZ-a početkom marta u Republici Hrvatskoj. Također, jedna od tema bila je i priprema za 32. godišnjicu Mladeži HDZ-a BiH.

– Početak četvrte decenije djelovanja naše organizacije u BiH predstavlja kontinuitet izgradnje najveće političke organizacije mladih. Također, razgovaralo se o aktivnostima odbora i situaciji u našoj organizaciji širom BiH’ – saopćeno je iz Mladeži HDZ-a BiH.

Aktuelna politička situacija

Predsjedništvo je raspravljalo i o aktuelnoj političkoj situaciji te predstojećem razdoblju i izazovima koji stoje pred BiH.

Jasno su ponovljeni i istaknuti, kako se navodi u saopćenju, ključni politički prioriteti i strateški interesi hrvatskog naroda.

Navode da je rješavanje Izbornog zakona i osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja jedan od prioriteta naznačen od Evropske komisije, a ”ne isključivo nečija želja”.

– Pokušaji izvrgavanja Ustava BiH i negiranje prava konstitutivnog naroda su antidejtonska djelovanja koja ugrožavaju suverenitet i integritet naše države. Također, pokušaji da se to pitanje relativizira i/ili svede na samo tehničko pitanje je nedopustivo. Ukoliko će se svi procesi i tema Izbornog zakona tako provoditi, neka isti “borci za ljudska prava” nastave dalje ako mogu, ali bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda – navodi se u saopćenju.

Nametanje legitimnih predstavnika

Dodaje se kako će racionalan Izborni zakon koji će spriječiti nametanje legitimnih predstavnika jednog konstitutivnog naroda drugom stabilizirati odnose u našoj zemlji.

Oni su poručili da se treba poštivati Ustav i konstitutivnih naroda ili neka “građani” idu bez njih.

– Jednako važno, strateški interesi BiH su i interesi hrvatskog naroda. Jasno artikuliramo naša politička promišljanja i nudimo rješenja koja su nedvosmisleno u smislu jačanja evropske Bosne i Hercegovine, uz sve prakse i provodiva rješenja kakva postoje u EU – zaključeno je u saopćenju Mladeži HDZ-a BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica