Portal 072info

Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

Studija, sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati prije nego što zađu u srednje godine.

Ako mladi odluče da promjene svoje ponašanje kad postanu stariji, na primjer, odluče da imaju više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično“, tvrdi autorka studije Geen Teng.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studija je pokazala da će današnja omladina u prosjeku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 odsto njih upražnjava seks između dva i pet puta sedmično, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u posljednjih godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspjeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvataju vrlo ozbiljno“, tvrdi Hellen Fisher, antropolog na Univerzitetu Ratgers., prenosi B92.

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvatanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan dio seksualne aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja“, tvrdi profesor i dodaje da mladi koriste kondome u mjeri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnet tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja posmatraju kao primjer kako se ne treba ponašati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego prije 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to dio trenda manje rizičnog ponašanja“, ističe Arnet.

Profesor vjeruje da su djecu na odgovornije ponašanje podstakle posljedice s kojima su se roditelji suočili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Može biti da su djeca vidjela posljedice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, zavisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji“, ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa prije braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. “Nekada je seks prije braka bio izazov”, zaključio je Arnet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME