Portal 072info

Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok svi još pričaju o istraživanju koje je ukazalo na to da će mladi između 18 i 30 godine imati manje seksualnih partnera od svojih roditelja, novo istraživanje pokazuje da čak polovina 20-godišnjaka nije imala seks u posljednjih godinu dana.

Studija, sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati prije nego što zađu u srednje godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ako mladi odluče da promijene svoje ponašanje kad postanu stariji, na primjer, odluče da imaju više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično”, tvrdi autorka studije Džin Tvendž.

Studija je pokazala da će današnja omladina u prosjeku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 odsto njih upražnjava seks između dva i pet puta sedmično, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u posljednjih godinu dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

“Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspjeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvataju vrlo ozbiljno”, tvrdi Helen Fišer, antropolog na Univerzitetu Ratgers.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvatanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan dio seksualne aktivnosti.

“To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja”, tvrdi profesor Klark Džefri Arnet i dodaje da mladi koriste kondome u mjeri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Arnet tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja posmatraju kao primjer kako se ne treba ponašati.

“Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego prije 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to dio trenda manje rizičnog ponašanja”, ističe Arnet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Profesor vjeruje da su decu na odgovornije ponašanje podstakle posljedice s kojima su se roditelji suočili.

“Može biti da su deca videla posledice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, zavisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji”, ističe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moguće je i da je današnje poimanje seksa pre braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. “Nekada je seks pre braka bio izazov”, zaključio je Arnet.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME