Mladi fizičari pokazali znanje: BiH dobila predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi

Screenshot 3 73

Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli bila je domaćin državnog takmičenja iz fizike za učenike srednjih škola. Takmičilo se 14 učenika, a izabrani su i predstavnici BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Državno takmičenje iz fizike prilika je za najbolje fizičare u BiH da pokažu svoje znanje. Na osnovu rezultata bit će izabrana i ekipa koja će predstavljati BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Evropska olimpijada se održava u junu, a Međunarodna olimpijada iz fizike bit će održana u julu.

– Svi smo svjedoci da je prethodnih godinu bilo teško organizovati nastavni proces u doba pandemije, ali ovaj događaj danas pokazuje da se znanjem bori protiv pandemije. Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi – istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ove godine će umjesto pet prvoplasiranih učenika našu državu predstavljati njih 7.

– Prvih pet učenika će učestovovati na Međunarodnoj olimpijadi, a prva tri učenika i 6. i 7. će učestvovati na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Mislim da je za sve učenike ovo takmičenje kruna njihovog višegodišnjeg rada i priprema – napominje Milko Babić, prosvjetni savjetnik za fiziku u RPZ RS-a.

Ovo takmičenje dobra je i prilika za promociju prirodnih nauka, ali i za podsjećanje da ono predstavlja i šansu za sve učenike da ostvare respektabilne svjetske uspjehe, te upišu neki od prestižnih svjetskih univerziteta.

– Ovakva takmičenja učenicima zaista otvaraju vrata da postignu nešto što je svjetski, da postignu rezultat koji nije samo lokalnog ili nacionalnog tipa, nego rezultat kojem će se cijeli svijet diviti – smatra Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH.

Domaćin državnog takmičenje iz fizike bila je Richmond Park Međunarodna škola Tuzla.

– Ovo danas takmičenje kojem smo imali čast da budemo domaćini je nešto veliko za nas. Okupili smo učenike iz cijele države na jednom mjestu – dodaje Džasen Brigić, profesor u Međunarodnoj školi Tuzla.

Učenici iz BiH u posljednjih nekoliko godina ostavaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike, što je dobrim dijelom plod konstantnog rada sa učenicima. Pripreme obuhvataju teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom.