Mladi Kakanjac predstavljao BiH na 65. Svjetskom studentskom stomatološkom kongresu na Tajvanu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U epidemiji odlaska mladih i primjenjivanja znanja van granica Bosne i Hercegovine, pozitivna priča nam dolazi sa Univerziteta u Sarajevu. Mirsad Kadić, student šeste godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu i član Savjeta za nauku i umjetnost predložen ispred Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, predstavio je Bosnu i Hercegovinu na 65. Svjetskom studentskom stomatološkom kongresu na Tajvanu i prezentovanjem naučno-istraživačkog rada osvojio drugo mjesto.

Kadić je želio da BiH bude zapažena, pa se odlučio na dolazak na kongres svjetske razine.

– Prije dvije godine prvi put sam učestvovao na Internacionalnom studentskom kongresu u Ljubljani gdje sam prezentirao svoj naučno-istraživački rad i osvojio prvo mjesto. Nakon ovakvog uspjeha, dobio sam motivaciju za prezentiranjem rada na kongresu svjetskog nivoa. Iste godine sam se odlučio za Svjetski studentski kongres koji je bio održan u Madridu. Izborom teme iz novije oblasti stomatologije ciljano sam želio da budemo zapaženi na kongresu u Madridu i to sam postigao te sam imenovan u “Editorial Boardu” svjetske asocijacije. S obzirom da bh. studentske stomatološke asocijacije nisu članice svjetske asocijacije, našao sam se bez smjernica među članovima studentskih asocijacija redovnih na ovakvim kongresima. Tako mi se pojavila želja da i BiH postane dio toga i apliciram za članstvo našu nacionalnu studentsku stomatološku asocijaciju naredne godine – priča Kadić

Na Tajvanu, Kadić je prezentirao pilot studij ”Inflammatory cytokine levels in chronic and aggressive periodontitis”.

– Ove godine sam želio preći na veći nivo te sam u saradnji sa Stomatološkim fakultetom u Beogradu radio na temi za kongres na Tajvanu i ovim putem im se zahvaljujem za gostoprimstvo i podršku. Tim radom sam uspio osvojiti drugo mjesto i time dobiti plaćenu praksu na klinici u Lisabonu – kaže Kadić

Njegovim prezentiranjem ciljeva i rada Asocijacije studenata stomatologije BiH, ista je dobila svoje članstvo.

– Pored prezentiranja svog rada, prezentirao sam ciljeve i rad Asocijacije studenata stomatologije BiH na Generalnoj skupštini Svjetske asocijacije studenata stomatologije i tim prezentiranjem smo dobili članstvo u Svjetskoj asocijaciji. Ponosan sam što je to naša nacionalna asocijacija koja uključuje 7 stomatoloških fakulteta iz BiH, a incijativa o osnivanju ove asocijacije je pokrenuta sa mog fakulteta. Radujem se da će to sadašnjim i budućim studentima stomatologije u BiH pomoći u stručnoj i naučnoj razmjeni i edukaciji sa zemljama svijeta, a našoj državi jednu lijepu promociju u svijetu nauke – kaže Kadić.Kadić smatra da se uz zajedničko zalaganje može postići uspjeh, iako među studentima i mladima unutar granica BiH vlada drugačija atmosfera.

– Smatram da moj fakultet kao i Univerzitet u Sarajevu imaju kvalitet. Uz naše pojedinačno i zajedničko zalaganje za napredak možemo postići mnoge uspjehe kojim stvaramo put za unaprijeđenje obrazovanja i Univerziteta te ujedno države BiH – zaključio je Kadić.


  • Klix.ba