Portal 072info

Mladi kineski milijarderi usred krize ostvarili rekordnu zaradu od 223 milijarde dolara

Screenshot 1 1961
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mladi kineski milijarderi ove godine su stekli zajedničko bogatstvo veće od 223 milijarde dolara, pa čak i u vrijeme dok se cijeli svijet bori s najgorom ekonomskom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kina je u 2020. godini imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina, pokazuje najnoviji popis koji je objavio Hurun Rich List. Od toga je 14 novih imena na ovoj listi.

Ove godine bilježi se i značajan rast dionica u oblasti tehnologije, što je mnogima otvorilo put u rast bogatstva usred pandemije koronavirusa. Time se ukupan broj kineskih milijardera povećao na 878, s ukupnim bogatstvom većim od četiri biliona dolara. Podsjetimo da je Kina u 2010. godini imala tek 189 milijardera.

“Svijet nikada nije vidio ovoliko bogatstvo koje je stvoreno u samo jednoj godini. Kineski poduzetnici su prošli puno bolje nego što se očekivalo. Uprkos pandemiji, uspjeli su porasti na rekordan nivo”, rekao je Rupert Hoogewerf, predsjednik Hurun Reporta i glavni istraživač.

Ipak, i ove godine najznačajniji rast bilježe mladi milijarderi. Na vrhu ove liste nalazi se 39-godišnja Huiyan Yang koja se smatra najbogatijom ženom u Aziji sa bogatstvom od 33,1 milijardu dolara. Ona je većinski dioničar Country Gardema, kompanije za razvoj nekretnina koju je osnovao njen otac 1992. godine.

Među najvećim mladim milijarderima su i Zetian Zhang i njen suprug Qiangdog Liu, vlasnici kompanije za online kupovinu JD.com sa bogatstvom od 27 milijardi dolara, 34-godišnji Hao Yan, predsjednik građevinske kompanije Pacific Construction Group koji je kumulirao 21,3 milijarde dolara, suosnivač i vlasnik kompanije ByteDance Yiming Zhang sa bogatstvom od 16,2 milijarde dolara, te mnogi drugi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME