Mladi ljekari svakodnevno odlaze u zapadne zemlje: Možemo li ih nasilu zadržati?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Inicijativu da se revidiraju obligacioni odnosi sa specijalistima podnio je dr. Handanagić, koji smatra da će za 10 godina biti prekasno

Nedostatak ljekarskog kadra izražen je u cijeloj BiH, a naročito u USK-u, gdje je dr. Almin Handanagić, kao skupštinski zastupnik SDA, pokrenuo inicijativu kojom bi se ljekari, nakon specijalizacije, oslobodili nametnutih obaveza da ostaju raditi u matičnim ustanovama.

Dosadašnja praksa pokazala je da se ljekari zbog obaveza iz ugovora o specijalizaciji, sve manje i manje odlučuju na specijalizacije.

– Kako sam i sam potpisnik ovakvih ugovora, mišljenja sam da neka vrsta vezivanja za domaću zdravstvenu ustanovu mora postojati, ali pravedno bi bilo da samo klinički staž bude tretiran obligacionim odnosom sa poslodavcem. Ljekari iz nužde pohrle za nekom specijalizacijom da im vrijeme ne prolazi ili se u toj specijalizaciji nisu pronašli, a završe u obligacionom odnosu i automatski su onemogućeni slijediti bolju šansu na kliničkim centrima ili u kantonalnim bolnicama, ističe Handanagić.

Ali, bez obzira na sve, mladi ljekari i dalje će svakodnevno da odlaze u zapadne zemlje, jer su tamo bolje plaćeni i respektovani, a o kvaliteti i opcijama za specijalizacije da se i ne govori.

Oni koji žele ostati i raditi u svojoj državi, bespotrebno bivaju “vezani”, što je za Handanagića rješenje o kojem treba otvoreno razgovarati.