Mladi odgovorili na pitanje: Zašto je nargila toliko popularna u BiH

nargila 3
Photo: Filip Brala/PIXSELL
Podijelite vijest

Nargila postaje rastući uzrok nikotinske ovisnosti i plućnih oboljenja mladih u cijelom svijetu, a pandemija i zabrana rada nargila barova u posljednjih godinu dana, nažalost, nisu usporili ovu krivulju.

Da bi pobliže analizirali svijest mladih o nargili, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE je provelo reprezentativnu studiju u Kantonu Sarajevo na uzorku od 435 djece i mladih u dobi od 13 do 21 godine o trendovima nargile.

Nargilu je probalo 36,3 posto ispitanika/ispitanica, a 85,44 posto onih koji su probali nargilu prvi put su to učinili upravo u nargila baru.

Važno istraživanje o štetnosti nargile - undefined
Foto: Promo

Preko 50 posto njih je imalo tek između 13 i 15 godina, što znači da su bili djeca osnovnoškolskog uzrasta. Kako bi osvijestili javnost, a posebno mlade o štetnosti nargile, Udruženje NARKO-NE je u proteklom periodu sprovelo i medijsku kampanju na društvenim mrežama te promoviralo rezultate istraživanja.

Ovim istraživanjem došlo se do zaključka da pored svih napora da se ukaže na štetnost konzumiranja nargile, mladi još uvijek nisu dovoljno osviješteni i neophodno je konstantno pričati o štetnosti i posljedicama konzumacije.


Podijelite vijest