nargila 3
06.01.2014., Istanbul - Najveci grad u Turskoj i nekadasnja prijestolnica Istocnog Rimskog Carstva, smjesten je na idealnom polozaju Bosporskog tjesnaca izmedju Europe i Azije. Kulturna raznolikost, povijest Istanbula, mnostvo dzamija, Veliki Baazar, ukusna hrana samo su neki od brojnih razloga za posjet ovom gradu. Photo: Filip Brala/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Nargila postaje rastući uzrok nikotinske ovisnosti i plućnih oboljenja mladih u cijelom svijetu, a pandemija i zabrana rada nargila barova u posljednjih godinu dana, nažalost, nisu usporili ovu krivulju.

Da bi pobliže analizirali svijest mladih o nargili, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE je provelo reprezentativnu studiju u Kantonu Sarajevo na uzorku od 435 djece i mladih u dobi od 13 do 21 godine o trendovima nargile.

Nargilu je probalo 36,3 posto ispitanika/ispitanica, a 85,44 posto onih koji su probali nargilu prvi put su to učinili upravo u nargila baru.

Važno istraživanje o štetnosti nargile - undefined
Foto: Promo

Preko 50 posto njih je imalo tek između 13 i 15 godina, što znači da su bili djeca osnovnoškolskog uzrasta. Kako bi osvijestili javnost, a posebno mlade o štetnosti nargile, Udruženje NARKO-NE je u proteklom periodu sprovelo i medijsku kampanju na društvenim mrežama te promoviralo rezultate istraživanja.

Ovim istraživanjem došlo se do zaključka da pored svih napora da se ukaže na štetnost konzumiranja nargile, mladi još uvijek nisu dovoljno osviješteni i neophodno je konstantno pričati o štetnosti i posljedicama konzumacije.