Mladi odlaze iz Zenice: “Posao samo preko SDA, HDZ i SNSD – svi su zijančeri”

Mladi odlaze iz Zenice: “Posao samo preko SDA, HDZ i SNSD – svi su zijančeri”

Zenica Summer Fest donio je živahnost ovom bh. gradu, no građani ističu da je to samo privremeno. Drago im je zbog omladine kojoj, kako kažu, nedostaje ovakvih sadržaja, a koje je u Zenici sve manje. N1 ekipa razgovarala je s građanima Zenice. Saglasni su u jednom – mladi odlaze, život nikad teži.

“Mladi – ko go može ode. Ako nisi u stranci posla ti nema. Snaha je magistar prava. Dobila je posao nakon 12 godina. Šta onda da vam pričam”, rekla je jedna Zeničanka.

Penzionerima je posebno teško. Kako nam je rekao jedan od penzionera, sve je skupo, a penzije male.

“Jedan hljeb nema ni pola kile je 1,30 KM. Ko ima veću familiju teško živi. Radio sam 30 godina, imam 400 KM penziju – to je za sadaku. Za lijekove dajem 80 KM. Kćerka mi je pet godina na birou, završila je pravni fakultet. Ni na jedan konkurs gdje se prijavila nije dobila odgovor”, naveo je.

Drugi ističu kako nema perspektive dok omladina ne preuzme stvari u svoje ruke i poručuju kako su za ovo stanje, ne samo u Zenici već u cijeloj državi, krivi svi.

“Najviše se odlazi zbog neimaštine, nema posla. I ako ga ima, mogu ga dobiti sam od HDZ, SDA i SNSD, mislim na veće stranke, sve ostalo djeca moraju napustiti. Ako tako odu bar pomognu roditeljima. Gubimo ljude, država će na kraju propasti zahvaljujući i muslimanu i Srbinu i Hrvatu. Svi su zijančeri”, zaključio je jedan Zeninačin.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE