Mladi odlučni da ostanu u svom gradu: Tek izašli iz školskih klupa i otvorili restoran

t 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U teškom vremenu, kada se veliki broj njihovih vršnjaka odlučuje neizvjesnost prekinuti odlaskom iz BiH, grupa mladih Goraždana otvorila je restoran. Uprkos svemu, jesti se mora, logika je kojom su se rukovodili kada su, prije dvadesetak dana, započeli svoj prvi biznis u životu.

Brojne nagrade

Helać: Odlučili pokušati
 • Helać: Odlučili pokušati
 • Alen Helać, najstariji među njima, ima 20 godina. Prije dvije godine završio je poljoprivrednu školu, a tražiti posao u gradu u kojem ga nema ili je rezerviran za odabrane – nije mogao.

  – Naša želja je bila da, i pored svega, ostanemo u Goraždu. Naš rođak, koji ima iskustva u ugostiteljstvu, predložio nam je da krenemo u jedan ovakav posao. Pronašli smo restoran koji je dvije godine bio zatvoren i odlučili smo da pokušamo. Nismo se nadali ovakvom početku i čini mi se da pravimo jednu lijepu priču – kaže Alen Helać.

  Malobrojni tim najviše nade polaže u Eldina Šalaku, 19-godišnjeg kuhara, učenika generacije Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda. Eldin je tokom školovanja s mladim kuharima i poslastičarima koji su znanje stjecali u ovoj školi osvajao nagrade na brojnim takmičenjima, a upoznao je starije i poznatije kolege s kojima je i danas u kontaktu.

  – Učestvovali smo i u obaranju Ginisovog rekorda prije tri godine. Mislim da smo tada za sedam i po sati napravili više od 13.000 palačinaka – priča nam Eldin.

  Specifičan okus

  Eldin Šalaka u ponudi ima svoj specijalitet „pileći zalogaj“

  On iz ponude na svom novom radnom mjestu izdvaja „pileći zalogaj“, jelo specifičnog okusa.

  – Pravi se od dvije vrste piletine, s dvije različite marinade, uz različite priloge i dekoraciju po želji. Mislim da je to postalo „bum“ u našem restoranu – dodaje Šalaka.

  Pomoćnik kuhara je Alenov brat Amin Helać, učenik trećeg razreda Srednje stručne škole i još jedan budući kuhar. Zadužen je za proizvodnju hljeba, peciva, pogačica, a pomaže i šefu kuhinje.

  – Nadam se i vjerujem da ćemo uspjeti, da nećemo ići odavde. Baš smo se lijepo uklopili u ovu ekipu, pa je početak odličan – kaže 17-godišnji Amin.

  Amin Helać: Vjerujem da ćemo uspjeti
 • Amin Helać: Vjerujem da ćemo uspjeti