Mladi rafteri SRK Bosna iz Zenice predstavljali BiH na Svjetskom prvenstvu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U srijedu 01.06.2022.godine u Foči na rijeci Tari je zvanično završeno Svjetsko prvenstvo u raftingu koje je počelo 27.05.2022.godine u Banja Luci na rijeci Vrbas.

Bosnu i Hercegovinu na ovom prvenstvu su predstavljala četiri tima i to tri iz Banja Luke RK Kanjon seniorke (Ž), RK Dajak seniori i veterani (M) i iz Zenice SRK Bosna juniori U-23 (M).

Na ovom Svjetskom prvenstvu učestvovalo je oko 250 takmičara. Odnosno 61 tim iz22 zemlje iz cijelog svijeta ( Australija, Sjeverna i Srednja Amerika, Evropske zemlje; Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Njemačka, Češka, Bugarska, timovi iz Azije, Japana i Mongolije i dr.)

Svi timovi su se takmičili po kategorijama od juniora (Ž) (M) do veterana (Ž) (M) u disciplinama sprint, H2H, slalom i spust.

Discipline sprint, H2H i slalom su organizovani na rijeci Vrbas u Banja Luci dok su se takmičari u disciplini spust takmičili na rijeci Tari u Foći gdje je zvanično i završeno ovo veoma dobro organizovano prvenstvo.

Rafteri SRK Bosna iz Zenice juniori do 23 godine u svojoj konkurenciji su imali timove iz 8 država i to: Japana, Australije, Slovenije, Hrvatske, Costa rice, Češke i Rumunije.

U veoma jakoj konkurenciji naši momci su osvojili 6. Mjesto u disciplini slalom dok su u drugim disciplinama sprint i H2H završili na 8. Mjestu.

U disciplini spust koja se održavala na rijeci Tari u Foći naši momci nisu nastupili zbog nedostatka finansijske podrške koju nismo dobili za ovo veoma bitno takmičenje u raftingu.

Šampioni svijeta u glavnim kategorijama seniora i seniorki su Brazil i češka. Najviše medalja osvojila je Češka – 6, Japan- 4, Brazil -2, SAD-2, dok su po jednu medalju osvojili Australija, Hrvatska, BiH, Slovačka, Indonezija i Kanada.

Ovo je bilo jedno od najboljih do sada organizovanih takmičenja u svijetu u raftingu u organizaciji RK Kanjon iz Banja Luke.

Za mlade raftere iz Zenice ovo je bio prvi put na jednom ovako velikom takmičenju i jedno veliko iskustvo i podsticaj za još bolje pripreme i nastup na narednim rafting takmičenjima.