Mladi u BiH ovisni o nargilama i društvenim mrežama

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Nargila groznica” već dugi niz godina zahvatila je Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu gotovo da nema ugostiteljskog objekta koji po automatizmu ne nudi “šišu”.

Ipak ono što je otežavajuća okolnost, ali i činjenica koja zabrinjava jeste veliki postotak mladih koji konzumira šišu.

Stručnjaci i ljekari smatraju da je pušenje nargile mnogo opasnije nego pušenje obične cigarete, te da su štete koje proizilaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i ugljenmonoksida koji je prisutan kod pušenja nargile u znatno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete.

Razna oboljenja

Proširuju se plućne alveole, smanjuje elastičnost njihovih zidova i funkcionalnost plućnog tkiva, pa u nekim slučajevima izazivaju i ovisnost piše Una.

Upravo o svim štetnostima koje može uzrokovati često konzumiranje nargila pitali smo ljekare iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo. Doktorica Nizama Šukurović je u razgovoru za UNZ kazala da je nargila orijentalna vodena lula koja ima savitljivo crijevo putem kojeg do konzumenta dolazi ohlađeni duhanski dim aromatiziran dodatkom nekog suhog voća ili aromama nekih biljaka.

“Služi kao sredstvo za uživanje i relaksaciju. Vjeruje se da je nastala u Indiji, potom prenesena u arapske zemlje i Tursku, a osnovni sastojak nargile je duhan. U Bosni i Hercegovini je jako zastupljena, među mladim ljudima su jako popularne nargilhane. Štetni efekti su dalekosežni osobito kod mladih osoba u rastu i razvoju, najviše su oštećeni respiratorni sistem (pluća) i centralni nervni sistem (mozak). Ne postoji važeći zakonski propis koji zabranjuje korištenje kao kod ostalih ilegalnih PAS-i što je otežavajuća okolnost”, govori nam Šukurović.

Naša sagovornica nam je pojasnila da zdravstvene štete nastaju zbog toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon monoksida koji je prisutan u mnogo većoj količini nego kod cigareta zbog toga se smatra da je pušenje nargile značajno gore od pušenja cigareta.

“Štete na respiratornim organima, poput proširenje plućnih alveola, smanjenja elastičnosti njihovih zidova zbog zadržavanja štetnih produkata duhana u njima, smanjenje funkcionalnosti – umanjena ventilaciona sposobnost (zatajenje disajne funkcije). Tu su svakako moguće alergije, odnosno upalni procesi, a kao krajnja posljedica jeste hronični bronhitis ili zbog gubitka imuniteta, infekcija bacilom tuberkuloze ili drugim”, upozorava doktorica Šukurović.

Regulisati zakonom

Naglašava i moguće štete na centralnom nervnom sistemu, a kada se duže konzumira moguća je i ovisnost.

“Prestanak uzimanja izaziva glavobolju, manjak koncentracije i pažnje, napetost do agresije, neraspoloženje, gubitak volje ,smanjenje funkcionalnosti. Nerijetko poremećaj ličnosti perzistira od ranije i zdravstveno stanje se komplikuje”, jasna je.

Na kraju nam je kazala da je konzumaciju nargile regulisati zakonskim propisima sa jasnim definisanjem sankcija kao što je slučaj sa ilegalnim “ drogama”.