Portal 072info

Mladi u Sarajevu sve češće zbog pušenja nargile padaju u komu

Nargila groznica zahvatila je Bosnu i Hercegovinu, a posebno njen glavni grad, gdje je zabilježeno nekoliko naglih gubljenja svjesti kod mladih.

U petak je djevojčica (15) pala na Baščaršiji i 20 minutna bila u komi, sve do dolaska doktora. Prebačena je na Odjeljenje psihijatrije zbog smetnji u nervnom sistemu.

Pušenje nargile, poznate i kao šiša, postalo je pomodni trend, posebno prisutan kod mlađih koji, izgleda, nisu svjesni štetnosti konzumiranja duhana sa aromama različitog sušenog voća (jagoda, banana, ananas, kivi, kokos…).

“Primarna namjena nargile je da opusti, umiri, popravi raspoloženje. Međutim mladi danas nargilu konzumiraju bez mjere, nekada i više puta u jednom danu.  Jedna doza nargile, odnosno jednosatnog konzumiranja, isto je kao da se popuši 20 cigareta”.

Takođe, zbog konzumiranja nargile, javljaju se i učestale glavobolje, manjak koncentracije, bezvoljnost…

“Mladi postaju napeti, što često prelazi i u agresivnost, a čak su zabilježene ozbiljne depresije. Posljedica svega može biti zavisnost od nargile. Treba je definisati kao zabranjenu supstancu za djecu i osobe do 18 godina te pojačati inspekcijski nadzor”, upozorila je direktorka JU Zavoda za bolesti zavisnosti Sarajevo Nermana Mehić – Basara za Večernji list.

Podijelite članak