Screenshot 2 18


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici obilježavajući sedmicu međureligijskog dijaloga organizovao je niz programa na kojima su mladi i vjerski lideri imali priliku razgovarati o miru i zajedništvu.

Generalna skupština organizacije Ujedinjenih naroda proglasila je 20. oktobra 2010. godine prvu sedmicu u februaru UN sedmicom međuvjerskog sklada u svijetu.

Kafa mladih sa zeničkim muftijom Mevludin ef. Dizdarevićem, susreti vjerskih poglavara, predstavnika pravoslavne i katoličke crkve te Jevreja u Zenici, kao i brojni drugi programi održat će se tokom ove sedmice.

Sa susreta vjerskih službenika je poručeno da su predstavnici religija u Zenici u istom čamcu i da onaj ko buši rupe na tom čamcu, mora biti svjestan da svi zajedno mogu potonuti i da niko nema šansu da se spasi.

“Stoga, međureligijski dijalog u našoj zemlji jeste osmišljavanje naše ljepše stvarnosti i svjetlije budućnosti”, poručeno je iz zeničkog muftijstva.

Sve države članice, nevladine i vladine organizacije, ustanove i pojedinci pozvani su da u toj sedmici organizuju programe koji bi doprinijeli razumijevanju religijske pluralnosti svijeta i otklanjanju svih oblika netolerancije, napetosti i nasilja među pripadnicima različitih religijskih zajednica.

U sklopu ovosedmične aktivnosti bit će upriličena i zenička projekcija dokumentarnog filma “Efendijin zavjet” kao i online premijera videa Retrospektiva rada OMS-a Zenica tokom 12 godina.