AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Južnokorejski par, optužen da je oštetio uličnu umjetnost američkog graffiti umjetnika JonOnea, rekao je da su greškom mislili da im je dopušteno intervenisati na tom dijelu u sklopu “participatorne umjetnosti”, rekao je u petak kustos.

Šareno apstraktno djelo dugačko 700, a visoko 240 centimetara, procjenjuje se na 500.000 dolara, a JonOne ga je pred publikom naslikao 2016. u Seulu.

Kad je prebačeno u galeriju Lotte World Mall, s njim su prenesene te izložene i kantice boje i kistovi koji se takođe smatraju dijelom instalacije.

Voditelji izložbe objavili su kako su u nedjelju na nadzornim kamerama ulovili mladića i djevojku kako se koriste bojom i dodaju svoj pečat slici, prenosi agencija Reuters.

Par je uhapšen, ali kasnije su pušteni na slobodu jer je galerija odlučila da ih neće tužiti, vjerujući da je bila riječ o nenamjernoj grešci.

“Mislili su da to smiju napraviti, da je djelo otvoreno za participaciju i pogriješili su”, rekao je organizator izložbe Kang Vuk.

“Trenutno raspravljamo s umjetnikom oko toga hoćemo li restaurirati sliku”, dodao je.

Galerija je nakon incidenta ogradila djelo žicom i stavila natpise “ne diraj”.

Dio posjetioca izložbe u petak je fotografisalo oštećeno djelo, a Kang je kazao kako je nakon incidenta porastao interes za izložbom.