Mladić iz BiH prekoračio brzinu za 84 kilometra na sat

radar
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na svom području. Između ostalog, cilj aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nesreća sa težim posljedicama, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u korištenju mobilnih i fiksnih radara, kojima se vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju. Značaj ovakvih kontrola potvrđuje činjenica da je brzina kretanja vozila najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Mobilnim i fiksnim radarima je u toku prvih osam mjeseci prethodne godine evidentirano 36.256 prekršaja, dok je u istom periodu tekuće godine evidentirano ukupno 60.766 prekršaja, što predstavlja povećanje za 24.510 prekršaja ili 68 posto. To je istovremeno dovelo do smanjenja broja saobraćajnih nesreča za 17 posto.

Kao primjer efikasnosti radara možemo navesti prekršaj koji je evidentiran na području Donjeg Vakufa, na regionalnom putu u mjestu Prusac. 

Tom prilikom evidentirana je brzina kretanja vozila 134 kilometara na dionici gdje je dozvoljena brzina 50, što predstavlja prekoračenje za čak 84 kilometara na sat. Radi se o Fordu, kojim je upravljao Dž.S. (19) iz Donjeg Vakufa, protiv kojeg su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Mladić je tek položio vozački ispit.