Portal 072info

Mladić iz BiH za 43 dana prošao 11 zemalja sa 600 KM

Javljam vam se iz Praga. Ovdje nisam došao nekom turističkom agencijom ili sa mamom i tatom, ovdje sam došao auto stopom. To znači da uzmete karton, stanete na kružni tok kod Petrićevca i odete na mjesto na koje želite, uvijek će vam neko stati.”

I u baš takvu avanturu, auto-stopom, nedavno se uputio 20-godišnji Banjalučanin, Aleksandar Gluvić.

Avanturu koja je trajala 43 dana u 11 evropskih zemalja. Za sve ovo potrebno je malo hrabrosti, ludosti i slobodan duh, priča kroz osmijeh.
Amsterdam, Brisel, Pariz ili Barcelona sa jednom torbom na leđima. I svaki grad, pričao je svoju priču.

– Obišao sam predivna mjesta. Nisam toliko obraćao pažnju na gradove, na znamenitosti koliko sam na gradove, ali sam obraćao pažnju na ljude, na neka mala, meni i mom srcu draga mjesta. Recimo, kada sam bio u Njemačkoj, stopirao sam za Amsterdam, prilazi mi jedan starija žena i nosi mi kolač. Kaže, izvini ne možemo te povesti, puno nam je auto, ali nadamo se da ćeš uskoro naći prevoz. Pola sata nakon toga prilazi mi čovjek sa šeširom, sa dva sina, voze me i nude mi da ostanem kod njih tri dana. To je bilo u nekom prelijepom holandskom selu”, priča Aleksandar.

Novac, hrana i mjesto za spavanje su najmanji problem. Ako se prepustite ovakvoj pustolovini, priča Gluvić, onda sve prihvatate.

“Veoma je lako. Pronađete kontejner sa kartonima, u Evropi je to sasvim normalno, sve je veom dobro sortirano. Uzmete dva tri kartona, idete na mjesto gdje vas ljudi neće vidjeti, u neku šumicu, žbun, stavite karton i legnete”, objašnjava Aleksandar.

Iako je za prvih mjesec dana puta potrošio oko 600 maraka, posljednjih 15 dana nije imao novca i nije mu bio potreban. Kaže, tada mu je tek bilo najljepše.

“Nisam htio da mi ga niko pošalje i odlično mi je bilo bez novca. Cilj mi je bio da dođem do Portugala, nisam imao vremena i odlučio sam da se vratim nazad. Šetao sam jednim malim gradićem i vidio sam beskućnika kako prosi za alkohol i drogu. Ušli smo u neku priču, pričao je na 4 jezika, toliko pametnih stvari mi je rekao, prije se bavio i programiranjem. Uzeo je i svirao moju gitaru, zaradili smo 10 evra i rekao nije mnogo, ali ovo je za tvoje putovanje”, kaže Aleksandar.

Neprijatnih situacija, priča, nije bilo, osim jedne u Parizu kada su ga dva momka pokušala opljačkati.

Gluvić svim ljubiteljima avanture preporučuje da se oslobode straha i da pokažu avanturistički duh. Da ne brinu kako će i šta biti, nego da se opuste i uživaju.

ATV

Podijelite članak