Mladić kažnjen jer je šetao go gradom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Španski visoki sud presudio je u korist muškarca koji je kažnjen jer je go hodao ulicama grada u regiji Valencije, a kasnije je pokušao nag prisustvovati sudskom ročištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viši regionalni sud je naveo da je odbio žalbu na odluku nižeg suda o poništavanju novčanih kazni koje su mu izrečene zbog toga što je bio go na ulicama Aldaije, grada na periferiji regionalne prijestolnice. Međutim, sud je priznao da postoji “pravni vakuum” u španskom zakonu u vezi s golotinjom u javnosti.

Došao u cipelama

Alejandro Colomar (29) snimljen je kako dolazi na sud samo u planinarskim cipelama prije nego što mu je naređeno da se obuče kako bi ušao u zgradu. Na suđenju je tvrdio da su novčane kazne koje su mu izrečene zbog golotinje prekršile njegovo pravo na ideološku slobodu.

Za Reuters je rekao da se počeo skidati u javnosti 2020. godine i da je dobio više podrške nego uvreda kada je hodao go, iako su mu jednom prijetili nožem.

Javna golotinja

– Kazna nema nikakvog smisla. Optužili su me za opsceni egzibicionizam. Prema rječniku, to podrazumijeva seksualnu namjeru i nema nikakve veze s onim što sam radio – kaže mladić.

Javna golotinja legalna je u Španiji od 1988. Svako može hodati go ulicom bez hapšenja, ali neke regije poput Valladolida i Barcelone uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma, naročito daleko od plaže.

Bez zakona

Sud je primijetio da Aldaia nema zakon koji zabranjuje nudizam.

Sud u Valenciji presudio je da se Colomar “ograničio na to da ostane ili hoda go u različito vrijeme u dvije različite ulice Aldaije”, a njegovo ponašanje nije nije impliciralo “promjenu sigurnosti građana, mira ili javnog reda” narušavalo “sigurnost građana, mir ili javni red”.

GODISNJICA
MARKETING