MLADIĆ SE ŽALIO NA OTEČENU VILICU: Ono što su zubari otkrili…

Hirurzi i zubari u najvećem indijskom gradu imali su bukvalno pune ruke posla tokom intervencije na vilici 17-godišnjeg Ašika Gavaja. Mladić je u bolnicu došao žaleći se na otečenu vilicu, da bi mu doktori potom izvadili 232 zuba “bijela poput bisera” i “čvrsta kao mermer” u operaciji za kakvu svijet vjerovatno do sada nije čuo.

Gavaj je u lokalnu bolnicu “Džamšeđi Džidebhoj” stigao držeći se za otečeni desni dio donje vilice i ljekari su odmah konstatovali o čemu se radi. Doktorka Sunanda Divare-Palvankar, načelnica stomatologije, uočila je da Gavaj ima složen slučaj neizraslih zuba.

– Operisali smo ga u ponedeljak, a intervencija je trajala skoro sedam sati. Mislili smo da će to biti prost hirurški zahvat, ali čim smo ga otvorili ugledali smo nizove poput bisera belih zuba unutar vilice – rekla je doktorka, a prenosi britanski “Gardijan”.

Nakon što su njih uklonili, hirurzi su naišli na veće strukture nalik na mermer koje nisu mogli da iščupaju cijele, nego su morali da ih isjeku i vade dio po dio.

Sureš Gavaj, Ašikov otac, kaže da se porodica plašila da otok nije malignog tipa.

– Brinuo sam se da se ne ispostavi da je u pitanju rak i zato sam ga doveo u Mumbaj – rekao je on za lokalne novine.

Doktorka Divare-Palankar navodi da je stručna literatura do sada zabeležila najviše 37 izvađenih zuba od pacijenata sa ovim stanjem, pa je Ašikova operacija vjerovatno novi rekord.